Boza, revocat: Am aflat din presă! Ministrul Energiei: Trebuiau luate măsuri

918

Daniel Burlan este, de luni, noul președinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Sorinel Boza, numit în decembrie 2016, a fost revocat din funcție, de către Consiliul de Supraveghere, în timp ce se afla la Bruxelles, la o ședință a Euracoal, asociația cărbunelui din Europa. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că Boza a fost schimbat din cauza prejudiciilor aduse companiei și a faptului că nu a fost selectat în mod legal în Directoratul CE Oltenia.

Boza a declarat că a aflat de la jurnaliști despre schimbarea sa din funcție. „Eu rămân membru în directorat. Suntem cinci membri. Trei ani îmi sunt de ajuns. Nu m-a sunat nimeni (referitor la demitere – n.red.), eu am aflat din presă”, a declarat Sorinel Boza, care va rămâne simplu membru în Directoratul CE Oltenia, responsabil de activitatea de strategie și dezvoltare. „A fost o perioadă incredibil de grea pentru mine și poate e bine că vine un suflu nou. Vreau să vă spun că toți cei patru colegi din Directorat sunt oameni valoroși, care pot oricând ține această poziție de reprezentare”, a fost prima reacție a lui Boza, la un post local de televiziune.

Numit ilegal, dar menținut în Directorat
Corpul de Control al Ministerului Energiei și Corpul de Control al fostului premier Viorica Dăncilă au descoperit nereguli grave la companie, fiind imputate peste 100 de milioane de euro persoanelor care au condus, în ultimii ani, Complexul Energetic Oltenia.
Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, aceste controale au relevat prejudicii de circa 600 de milioane de lei. „Luni a fost un Consiliu de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia destul de lung, toată ziua, și s-a discutat raportul pe care l-am trimis, al corpului de control al ministrului Energiei care a rămas definitiv în urma pronunțării de către Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie și le-am mai trimis și raportul corpului de control al prim-ministrului, care mi-a parvenit din decembrie, făcut în 2018, care până acum nu fuseseră trimise CS-ului”, a precizat ministrul Popescu, citat de Agerpres.
Mai mult, Sorinel Boza a fost numit în decembrie 2016, fără respectarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, se arată în raportul Corpului de Control al premierului. „Trebuiau luate măsuri, pentru că perioada vizată includea și actualul Directorat. În raportul corpului de control al prim-ministrului era prevăzut că au fost descoperite nereguli inclusiv în ceea ce privește modul de selectare a membrilor Directoratului. Până acum, nimeni nu a spus nimic. Că nu a fost selectat un director general, ci a fost selectat un Directorat și, din rândul Directoratului, ales de către CS un director general, care nu a fost ales din lista scurtă, ci din afara listei scurte. Aceasta referitor la domnul Sorin Boza. Toate acestea coroborate, CS probabil a tras concluzia că este mai bine să-l schimbe”.
În ciuda acestui aspect, Boza a fost menținut în Directoratul companiei.

Ce spune despre Burlan
Ministrul Virgil Popescu a vorbit și despre desemnarea lui Daniel Burlan în funcția de președinte al Directoratului CE Oltenia. „Daniel Burlan este cel care a venit ultimul în Directorat și care nu a avut nicio treabă cu perioada aceea de control. Acum toată lumea este interimar numită”, a mai spus Popescu. Burlan este specialist în minerit și fost director general al Societății Naționale a Lignitului Oltenia. „Daniel Burlan a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Craiova în anul 1991 și, ulterior, studii postuniversitare de Management industrial. Are o experiență de 28 de ani în domeniul minier, ocupând succesiv funcții de conducere, începând din anul 1994. În perioada 2005-2012 a ocupat funcția de director general al SNLO, având o contribuție semnificativă la înființarea CE Oltenia”, se arată într-un comunicat al CE Oltenia.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here