Cinci salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia şi-au pierdut viaţa în acest an, fiind răpuşi de boli cardiovasculare. Primul deces a fost consemnat pe 5 februarie, fiind vorba despre angajaţi cu vârste cuprinse între 48 şi 57 de ani. După aceste tragedii, managerul CE Oltenia, Sorin Boza, a anunţat că va întocmi „o listă” cu salariaţii care au probleme medicale. „Îi ducem la control”, spune Boza, susţinând că stresul de la serviciu nu are legătură cu afecţiunile cardiace ale minerilor. „Care stres la locul de muncă?! În ziua de astăzi este un stres să munceşti”, crede Boza.
Situaţie îngrijorătoare la CE Oltenia, după decesele din ultima lună! Atât liderii de sindicat, cât şi şefii companiei vorbesc despre analize, măsuri şi controale medicale. „E ceva dureros. Sunt împăcat sufleteşte, că încă de acum doi ani am făcut o propunere partenerilor sociali, să facem o asigurare medicală, plătită de companie, pentru fiecare salariat. Cheltuiala era deductibilă. Din păcate, am fost refuzat în comisia mixtă, când se purtau negocieri la actul adiţional la vechiul contract colectiv de muncă. Le-am spus că nu le pot da nu ştiu ce bani, dar în contrapartidă le ofer aceste servicii. Şi-au preferat banii. Nu este însă un subiect închis, se poate relua discuţia”, a spus Boza, la un post local de televiziune.
Minerii cardiaci, duşi la spital
Şeful CE Oltenia spune că va întocmi o listă cu angajaţii care suferă de boli cardiace sau care sunt predispuşi la asemenea afecţiuni. Oamenii vor fi duşi la spital şi supuşi unor controale riguroase. „Apoi, mingea o pasăm la ei”, mai spune Boza. „Doctorii de la noi vor face o listă cu cei identificaţi ca având boli cardiace, dar şi cu cei predispuşi la boli cardiace. Am discutat cu dl. Cosmin Popescu, de la Consiliul Judeţean, ca în fiecare zi să ducem câte 10-20 de persoane la ambulatoriu, să facem un program la spital, pentru a face aceste controale, un EKG, o ecografie cardiacă, analize la sânge. Din acel moment, noi mingea o pasăm la ei, pentru că până la urmă fiecare e responsabil de viaţa lui”, spune Boza, care nu pune problemele de sănătate ale minerilor pe seama stresului. „Care stres la locul de muncă?! În ziua de astăzi este un stres să munceşti. Dar, ce face şeful acela, îl bate la cap, ce îi face de-l stresează?! Credeţi că nemulţumirea de salariu cauzează o boală cardiovasculară?”, a mai precizat Boza. Consilierul managerului CE Oltenia, Ion Ruşeţ, susţine că, în această lună, compania va lua în discuţie un raport privind starea de sănătate a salariaţilor pe anul 2018. „Sunt drame, dar există preocupare din partea noastră”, a mai spus Ruşeţ.
„Nu e normal ce se întâmplă”
Adrian Marciuc, vicepreședintele Federației Univers, este de acord cu măsura anunţată de administraţie. „Este o situaţie îngrijorătoare. Analizăm problema. Trebuie să se verifice la Medservmin, acolo unde fiecare angajat are un dosar medical, să vedem de ce boli suferă oamenii, şi să luăm nişte măsuri. Să vedem lista cu diabeticii, cei cu hipertensiune, să vedem câţi sunt sub tratament”, a declarat public sindicalistul. „Trebuie făcut ceva în mod serios. Dacă nu eliminăm cauzele care duc la astfel de lucruri, atunci nu rezolvăm mai nimic. Nimeni nu se poate spăla pe mâini de o astfel de situaţie. Este vorba despre vieţile oamenilor”, susţine şi Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO.
La rândul său, Eugen Iovan, preşedintele Sindicatului Energia Turceni, afirmă că foarte mulţi salariaţi ai CE Oltenia sunt bolnavi din cauza condiţiilor grele de muncă. „Nu e normal ce se întâmplă. La noi, la Turceni, de la începutul anului ne-au murit cinci oameni, dintre care doi de inimă. Trebuie să trimitem oamenii la control, să le decontăm analizele. Sunt foarte mulţi oameni bolnavi, din cauza condiţiilor grele de lucru, condiţii periculoase, noxe etc”, a declarat liderul sindical, pentru un post local de radio.
Irina IRINOIU