Bondoc, CJAS: „De la 1 septembrie, cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale”

288

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a organizat, ieri, o conferinţă de presă în cadrul căreia s-au discutat mai multe aspecte privind implementarea cardului naţional de sănătate la nivelul judeţului nostru. Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj spune că de la 1 septembrie serviciile medicale vor putea fi validate doar cu ajutorul acestui card. La această oră avem 173.210 carduri active, în Gorj, ceea ce înseamnă 67,47% din numărul total.

Începând cu 1 mai, cardul naţional de sănătate a fost implementat şi s-a început decontarea serviciilor de sănătate pe baza acestuia. „Noutatea care s-a tot anunţat este că de la 1 septembrie 2015, cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale şi unicul instrument de a dovedi calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Pentru aceasta sunt mai multe probleme care au fost ridicate din momentul acestei implementări. Este vorba despre distribuţia cardului de sănătate, care a început de anul trecut şi care este o distribuţie continuă, pentru că acest card va fi tipărit în permanenţă; vorbim de cei care împlinesc 18 ani şi se dă comandă de tipărire automată în sistem, vorbim de cei care sunt neasiguraţi şi, la un moment dat vor deveni asiguraţi; de aceea, această tipărire a cardului va continua pentru mulţi ani de acum înainte”, a explicat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Potrivit aceleiaşi surse, pentru cei care au pierdut cardurile, decontarea serviciilor medicale se va face pe bază de adeverinţe eliberate de CJAS; de asemenea, cei care au refuzat cardurile pe motive religioase trebuie să se prezinte la sediul Casei de Asigurări de Sănătate la fiecare 3 luni pentru a-şi ridica adeverinţele.

Peste 67% din cardurile emise în Gorj au fost activate
Conform datelor furnizate de conducerea CJAS Gorj, la această oră avem 173.210 carduri active, ceea ce înseamnă 67,47% din total carduri active. „Până în acest moment au fost două tranşe de tipărire a cardurilor de sănătate, una care a fost anul trecut în număr de 245.485 de carduri şi una care a fost anul acesta în număr de 11.219; un total de 256.704 carduri tipărite pentru judeţul nostru, din care nedistribuite 13.146, deci un procent de sub 5%; dintre acestea, au mai fost distribuite ulterior 3.834 prin CJAS şi prin medicii de familie 6.454. Deci au rămas 2.858 carduri care sunt încă la sediul nostru”, a menţionat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Trebuie precizat faptul că, la nivelul judeţului nostru a existat şi un număr de 1.497 de cereri de eliberare de carduri duplicat, ceea ce înseamnă carduri pierdute sau distruse; din acest număr, 46 au fost tipărite greşit, ele fiind retipărite pe cheltuiala Imprimeriei Naţionale.
De asemenea, au fost eliberate 1.696 de adeverinţe de înlocuire până la tipărirea noilor carduri.
Cei care sunt în posesia cardului şi nu l-au activat, o pot face la prima vizită la un furnizor de servicii medicale, nefiind obligatorie activarea cardului până la 1 septembrie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here