Bolnava fotografiată cu piciorul cangrenat a decedat! Primăria Albeni și DSP Gorj o anchetează pe asistenta medicală comunitară, care și-a încălcat atribuțiile de serviciu

1917

Fotografiile postate pe o rețea de socializare, de către Alexandra Bularda-asistent medical comunitar în Albeni, care arătau piciorul “mâncat” de cangrenă al unei localnice, pansată de respectiva și de colegii ei la domiciliu, a impus o anchetă internă a primăriei la care angajata se subordonează, din punct de vedere administrativ. Și Direcția de Sănătate Publică Gorj anunță că a început o anchetă la adresa salariatei respective, pentru a se vedea, dacă aceasta și-a încălcat sau nu atribuțiile de serviciu și secretul profesional, făcând publice aspecte care țin de viața privată a bolnavului.

Nu numai Primăria Albeni și DSP Gorj arată că tratează cu seriozitate cazul făcut public de asistenta medicală comunitară chiar și IPJ Gorj ia în calcul o anchetă. De altfel, IPJ Gorj ar putea face o verificare similară celorlalte două instituții publice, deoarece între timp persoana “tratată” de asistenții comunitari din Albeni a decedat, sfatul medicului specialist fiind că bolnava trebuia pansată numai într-un spațiu steril, punându-se, din start, problema amputării piciorului afectat. În schimb, bolnava a fost pansată acasă fără a i se spune și că este în pericol să facă septicemie, dacă nu primește o îngrijire de specialitate.

Tratamentul bun, pacientul mort
Ana Murșoi, de 84 de ani, a și decedat cu două săptămâni în urmă, dar asistenta comunitară care i-a pansat rănile a simțit nevoia să le arate cetățenilor cu ce se confruntă ea în activitatea profesională. Mai exact, asistenta a postat fotografii cu piciorul cangrenat al moartei, având alături un lighean în care se aflau fașe schimbate de pe membrul bolnav. Mesajul, care însoțea fotografiile, era unul menit să le arate cetățenilor că nu este cazul să se mai lege de ea și de colegii ei, asistenți medicali comunitari în Albeni, deoarece ei și-ar face treaba. Cei care vor decide însă, dacă într-adevăr cei trei își fac sau nu datoria, conform fișei postului și atribuțiilor de serviciu, vor fi însă Primăria Albeni și DSP Gorj.

Publicitate greșită
Primarul localității, Ionuț Stan, a anunțat, vineri, pentru Gorjeanul că incidentul nu va fi ignorat, acesta demarând o anchetă internă. Mai mult, edilul local a menționat că acesta, personal, a sesizat prezența fotografiilor în spațiul public și i-ar fi cerut asistentei comunitare să șteargă postarea. Primarul a pus însă pe seama tinereței asistentei, greșeala profesională în cauză. Ionuț Stan a fost cel care a anunțat că persoana al cărui picior cangrenat a fost fotografiat și postat pe Facebook a decedat între timp.“Voi face o anchetă internă și vă spun că eu, personal, i-am cerut asistentei, joi, să șteargă postarea respectivă. Dânsa plânge de atunci, realizând că a greșit. Să știți însă că asistenții medicali comunitari fac treabă în comunitate”, a spus, pentru Gorjeanul, primarul comunei Albeni, Ionuț Stan. În ceea ce privește DSP Gorj, directorul acestei instituții, Marius Boeriu, a anunțat că Direcția va desfășura o anchetă în acest sens pentru a se vedea dacă asistenta și colegii ei și-au depășit sau nu atribuțiile profesionale, atât în ceea ce privește îngrijirea bolnavei, cât și secretul profesional prin postarea în spațiul public a unor informații personale legate de boala persoanei în cauză. O parte a consilierilor locali au anunțat că vor solicita și ei o informare în CL Albeni legat de acest caz grav, aceasta fiind unica modalitate de a interveni legal în problema ridicată de mai mulți cetățeni și taxată dur de opinia publică.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here