Bogdan Ungureanu, gorjeanul care vrea titlul mondial la Jiu Jitsu Brazilian

4324

Unul dintre cei mai buni luptători din lume este gorjean. Bogdan Ungureanu (25 de ani) a cucerit, săptămâna trecută, trei medalii de aur la Campionatul Naţional de Jiu Jitsu Brazilian (BJJ). Sportivul, originar din Licurici, a luat locul întâi la categoria 70 de kilograme (cu kimono şi fără kimono), dar şi la proba de open absolut. Competiţia s-a ţinut la Braşov şi i-a adus lui Bogdan o nouă recunoaştere a rezultatelor deosebite din ultimii ani. De altfel, luptătorul stabilit în Bucureşti a terminat sezonul trecut pe locul 4 mondial la clasamentul pe puncte! Marele regret al său e că pandemia i-a răpit şansa de a fi alături de cei mai buni, la Campionatul Mondial de la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). Deşi a ajuns în ţara-regină a acestui sport, Brazilia, pentru antrenamente, apariţia noului coronavirus a amânat competiţia de două ori. ,,Am reuşit să ajung acolo pentru a mă pregăti în vederea Campionatului Mondial. M-au ajutat nişte băieţi de la sală cu sponsori şi m-am dus acolo în ianuarie. Campionatul Mondial trebuia să se ţină în aprilie, anul acesta. Am stat acolo vreo două luni, a venit toată nebunia cu coronavirus, şi a trebuit să mă întorc acasă. Campionatul Mondial s-a reprogramat în noiembrie. Am început iar pregătirea, câte trei antrenamente pe zi, dar s-a anulat din nou. Acum, este programat în februarie. Acesta este obiectivul meu principal, să iau un loc pe podium acolo”, a dezvăluit Ungureanu pentru Cotidianul Gorjeanul.
Multiplu campion naţional, Bogdan este legitimat la Absoluto Fighting (Bucureşti). A participat la competiţii europene de amploare, dar consideră că rezultatele cele mai valoroase le-a obţinut tot în ,,Ţara Cafelei”. ,,Cele mai importante rezultate le-am obţinut, la începutul anului, în Brazilia. Este şi ţara-mamă, cu cei mai mulţi campioni mondiali. Am reuşit să iau locul doi la un campionat naţional, locul doi la campionatul Americii de Sud şi locul trei la un Grand Slam în Curitiba. Îmi doream foarte mult să mă pregătesc acolo. De exemplu, într-o sală erau 30 de oameni de categoria mea, toţi cu acelaşi gând, să devină campioni mondiali. Asta e şi diferenţa dintre ei şi noi. Acolo, toţi se antrenează pentru a fi cei mai buni”.
Drumul până la Jiu Jitsu Brazilian nu a fost simplu, iar, într-o zi, Bogdan Ungureanu crede va lupta şi în MMA. Sportivul a început cu kick-boxing, chiar în Târgu Jiu, ,,M-am apucat de sporturile de contact acum vreo 7-8 ani, cu Nelu Popescu şi Gigi Pecingină, în Târgu-Jiu. Am făcut kick-boxing, apoi sambo, ce implică şi lupta la sol şi proiectări. După ce a plecat antrenorul meu de la sambo, m-am gândit să mă bat ‘în cuşcă”, în MMA, dar un prieten luptător m-a sfătuit că nu trebuie să mă bat ‘în cuşcă’ fără să ştiu lupta la sol. De aceea, m-am apucat de Jiu Jitsu Brazilian. Am vrut să învăţ în câteva luni, o jumătate de an, dar a început să-mi placă tot mai mult această disciplină. M-am îndrăgostit de sport şi am zis că, până o să devin campion mondial, o să mă ocup doar de Jiu Jitsu, iar apoi o să revin ‘în cuşcă’”, a povestit luptătorul. La nivel mondial, UFC e cea mai mare promoţie a luptelor în cuşcă.
Până atunci, Bogdan vrea să ajungă în Emiratele Arabe Unite, dar nu este simplu. Gorjeanul are nevoie de sponsori, fiind ajutat în precedentele deplasări de colegii de la antrenamente.
,,E foarte greu din punct de vedere financiar, a trebuit să muncesc mult, dar am avut şi noroc de câţiva prieteni care m-au ajutat. De când am început să am rezultate foarte bune, au mai apărut oameni la sală, sponsori. M-au ajutat cu biletele de avion până în Brazilia, iar mai multi băieţi m-au sprijinit cu bani, 5-10 euro, cât au avut. Orice sumă m-a ajutat”, a dezvăluit Bogdan.
Campionatul Mondial de la Abu Dhabi este programat pe 26 februarie.
Cătălin Pasăre

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here