BNS cere Guvernului convocarea Consiliului Național Tripartit!

1285

Ce se întâmplă în aceste zile în piața energiei este o lecție pe care, deși a experimentat-o de multe ori în ultimii 30 de ani, România refuză să o învețe. În lipsa unor mecanisme de piață funcționale și verificate, liberalizarea pieței energiei electrice pentru consumatorul casnic s-a produs în cel mai abrupt mod cu putință, arată Blocul Național Sindical (BNS), într-un comunicat de presă.

În opinia confederației, ,,este un exemplu clar despre cum un cumul de factori, aparent fără nicio legătură între ei, pot arunca în aer bugetele consumatorilor casnici, dar și competitivitatea sectoarelor economice, în special a celor mari consumatoare de energie”.

Milioane de oameni, în sărăcie energetică
Pregătirea liberalizării pieței energiei trebuia să țină cont de realitățile din România, atât cele referitoare la contextul social, dar și cele ce țin de funcționarea pieței energiei, respectiv: aproximativ 1,1 milioane de gospodării înregistrau în 2019 restanțe la plata facturilor de energie electrică; aproximativ 1 milion de gospodării se află în acest moment în situație de sărăcie energetică, aprox. 4,2 milioane de persoane. În cazul lor, consumul de energie este extrem de scăzut, echivalent cu un bec ce funcționează max 2 ore /zi; aproximativ 10% din populația României se află în imposibilitatea de a asigura o temperatură adecvată în locuință, mult peste media europeană; aprox. 3 milioane de persoane se află astăzi în imposibilitatea de a achita la timp facturile de utilități sau obligațiile curente; 2,95 milioane persoane se aflau în 2020 în stare de deprivare materială severă (nu au avut acces la bunuri și servicii considerate minime pentru un trai decent); dependența de importul de energie, dar și de resurse energetice, deși mai mică decât media europeană, cunoaște o creștere accelerată în ultimii ani; în ciuda faptului că productivitatea consumului de energie este în continuă creștere în ultimii ani, nu reușim să recuperăm decalajul față de Uniunea Europeană; Angajamentele europene pentru decarbonare au împins prețul certificatelor de emisie la valori mult mai mari față de nivelul din 2020 (aprox. 50 euro/tonă, comparativ cu 21 euro/tonă în iunie 2020); după scăderea consumului de energie din 2020, în 2021 consumul a început să revină, deși nu a atins încă nivelul înregistrat în 2019. Acest lucru a creat la nivelul pieței un exces de cerere. Creșterea consumului intern de energie, în special la nivelul Industriei, dar și creșterea cererii de energie pentru export, au determinat în mod special excesul de cerere.

Creștere cu 50% a prețului la energie!
BNS: ,,Cel mai probabil situația din piața energiei este în continuă evoluție, se așteaptă ca până la finalul anului creșterea prețului la energie să ajungă la 50%, în condițiile în care se apropie sezonul rece. Ca urmare, BNS cere Guvernului convocarea CNTDS (Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social) în vederea pregătirii unui pachet de măsuri care să diminueze efectul creșterii prețurilor asupra consumatorilor, respectiv: adoptarea în regim de urgență a actului normativ privind consumatorul vulnerabil; revizuirea pragurilor de asistență a consumatorului vulnerabil, astfel încât să se asigure o protecție reală a populației aflată în situație de vulnerabilitate. În acest moment se estimează că doar aprox. 20 mii de gospodării ar putea beneficia de prevederile actului normativ, din cele aprox. 1 milion de gospodării aflate în situație de sărăcie energetică; includerea în Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2021-2027 a unei componente care să vizeze sărăcia energetică și implicit alocarea de resurse financiare prin intermediul POIDS; reducerea cotei de TVA pentru energie electrică pentru consumatorul casnic; revizuirea actualei politici de distribuire a profiturilor obținute de Hidroelectrica și Romgaz și reinvestirea profiturilor obținute în crearea de noi capacități de producție care să conducă la diminuarea costurilor de producție a energiei pe termen mediu și lung; dispunerea unor măsuri de control din partea autorităților competente pentru a identifica cauzele ce au generat creșterea prețurilor din această perioadă”, se mai arată în comunicatul de presă al BNS.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here