Blocuri părăsite, puse la pământ. „Sunt un focar de infecție”

1737

Trei blocuri din comuna Mătăsari, ridicate pe timpul lui Ceaușescu, vor fi rase de pe fața pământului. Imobilele cu patru etaje au fost construite în urmă cu mai bine de trei decenii, pentru minerii veniți din toate colțurile țării să lucreze în zonă. Revoluția le-a prins neterminate, lucrările fiind abandonate. S-au degradat an de an, iar autoritățile vor acum să demoleze aceste ruine comuniste din centrul comunei. „Sunt un focar de infecție”, spune Marius Irinel Rasoveanu, inspector urbanism în cadrul Primăriei Mătăsari. Terenul ar putea fi oferit celor interesați să investească în zonă.

Cele trei blocuri care vor fi demolate au fost ridicate în jurul anilor 1985-1987, cu destinația de locuințe colective, pentru muncitorii veniți să lucreze în minele din zonă.
Este vorba de apartamente cu 2 și 3 camere, concepte de locuințe ieftine, cu execuție rapidă. Anul 1989 le-a prins neterminate, realizându-se doar fundația și structura de rezistență, respectiv montarea panourilor mari de beton. Nici vorbă de tencuieli, tâmplărie sau lucrări la instalațiile electrice, termice sau sanitare.
Blocurile au fost abandonate în acest stadiu de execuție. Mai mult, nici nu au fost conservate în timp. Acum, se află într-un grad avansat de deteriorare, punând în pericol locatarii din blocurile vecine.

Primele blocuri dărâmate
Blocurile ce vor fi demolate au un regim de înălțime P+4. În total, sunt șase scări de bloc. În comună sunt mult mai multe blocuri părăsite. „Sunt trei blocuri aflate în centrul localității, chiar în fața liceului, ridicate înainte de 1989. Momentan, vrem doar să eliberăm terenul. Acolo este un focar de infecție. Nefiind locuite, toată lumea aruncă gunoaie, și trebuie mereu să mergem să adunăm deșeurile”, ne-a declarat Marius Irinel Rasoveanu, inspector urbanism în cadrul Primăriei Mătăsari.
Nici măcar nu s-a luat în calcul consolidarea acestor blocuri din prefabricate, pentru că investiția ar presupune costuri foarte ridicate. „Ca să le reconstruim, nu se justifică, mai ales că mai sunt atâtea blocuri nelocuite. Iar ca să le scoți la vânzare, nu cred că le lua nimeni, pentru că avem în Mătăsari multe blocuri goale, iar ca să mai faci în comună alte locuințe, nu se impune”, mai spune Rasoveanu. În plus, blocurile sunt inestetice și conferă un aspect dezolant centrului comunei.

Licitație pentru rămășițele comuniste
Autoritățile locale din Mătăsari au scos la licitație lucrările de demolare a acestor blocuri din panouri de beton. Suma pusă la bătaie este de aproape 1,5 milioane lei, fără TVA, firmele interesate putând depune oferte până pe 16 decembrie.
„Demolarea blocurilor se va face îngrijit, cu folosirea mijloacelor mecanice, și va începe de sus în jos. Se va folosi foarfeca hidraulică, cu braț de cel puțin 20 de metri. Toată zona va fi protejată, prin asigurarea unui sistem de pază, pe toată durata execuției lucrărilor. Suprafața construită desfășurată ce se desființează este de 2.344 metri pătrați”, se arată în documentele licitației.
Terenul ar putea fi oferit investitorilor. „De multe ori au venit investitori și nu am avut să le oferim teren în nicio parte a comunei. Va fi o variantă pentru viitor, pentru cineva interesat să vină în zonă”, ne-a mai declarat inspectorul Marius Irinel Rasoveanu.
Comuna Mătăsari ajunsese, în 1989, la peste 10 mii de locuitori. Mai mult de jumătate au plecat, după ce o parte din minele din zonă s-au închis. Așa au rămas multe blocuri abandonate, apartamentele părăsite oferind o imagine deprimantă a unei localități cândva prospere și populate…
I.IRINOIU

1 COMENTARIU

  1. Timp de 20 ani de când e primar nu le-a văzut.A văzut doar drumul spre Tîrgu Jiu.Apa curentă, câinii și pădurile tăiate și neimpartite la proprietari nu le vede nimeni.Sa nu uităm de Runcurel care numai au nimic nici secție de votare deși mai sunt 200 de oameni pe liste.Buna comună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here