Biserică de lemn, veche de 200 de ani, restaurată cu bani europeni

2113

Un lăcaș de cult din județul Gorj, vechi de mai bine de 200 de ani, va fi restaurat și pus în valoare cu bani de la Uniunea Europeană. Biserica de lemn din comuna Polovragi este declarată monument istoric. Lucrările depășesc suma de 900 de mii de lei, iar constructorul are la dispoziție 26 de luni pentru a finaliza investiția.

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” se află în proprietatea Parohiei Polovragi. Ea este situată la jumătatea satului Polovragi, pe o uliță ce pornește din dreapta drumului județean 665. Biserica a fost construită în anul 1806. Este în formă de navă, are un amplu pridvor și o turlă-clopotniță dreptunghiulară, atipică monumentului, dar care oferă o notă de unicitate imobilului. Pridvorul este la ora actuală închis cu scânduri, posibil din motive de siguranță, biserica fiind dezafectată de la începutul secolului al XX-lea.
Intrarea în biserică se face printr-o ușă din lemn, ferecată cu o încuietoare tradițională, specifică acestor construcții din lemn. Acoperișul bisericii este din tablă, montată peste vechea învelitoare din șiță. Decorația exterioară constă într-o tencuială tip frescă, realizată, la fel ca și la interior, direct pe pereții din grinzi de stejar care în prealabil au fost așchiați. De-a lungul vremii, biserica a suferit câteva intervenții care i-au alterat forma originală. De pildă, pardoselile din cărămidă au fost înlocuite cu dulapi de brad.

Cât durează lucrările
Parohia Polovragi a scos la licitație serviciile de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări în cadrul proiectului „Restaurare și punere în valoare a Bisericii de lemn «Sf. Nicolae», sat Polovragi, comuna Polovragi”. Valoarea estimată a contractului de lucrări este 866.923 lei, fără TVA.
Fondurile provin din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Sub-măsura „Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural”. Parohia va suporta o cofinanțare de 20%. Firmele interesate pot depune oferte până pe data de 29 iulie. Lucrările vor dura 26 de luni de la data semnării contractului.
În Gorj, există peste 100 de biserici de lemn, multe dintre ele având nevoie urgentă de lucrări de reabilitare și restaurare. Cea mai veche biserică de lemn se găsește în comuna Bălești, sat Ceauru, fiind ridicată în anul 1679 de către localnici.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.