Biriș, secretarul de stat de la Gorj, are off-shore în Cipru ca să fenteze taxele din România

283

Noul secretar de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, riscă să fie destituit din funcţie după ce presa a pus pe tapet că acesta are un off-shore în Cipru, ca să nu mai plătească taxe în ţară. Biriş a dat luni în bâlbâială când a fost întrebat despre firmele sale din zona paradisurilor fiscale, spunând că-şi va radia una dintre societățile din Cipru, subliniind că s-a suspendat din toate funcţiile avute pentru a putea face parte din actualul guvern tehnocrat. ,,Mândria” gorjenilor nu a scăpat prea uşor de ironii, mai ales că el a fost primul care a atacat săracii României, ,,piaţa” întorcându-se împotriva lui.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a fost acuzat, din prima, că le-a pus gând rău săracilor ţării, adică românilor care trăiesc fără venituri. Așa reiese dintr-un interviu pe care Biriș, subordonatul Ancăi Dragu, ministrul de Finanțe care spunea că românii pot munci și pe 2 lei, l-a acordat recent. <<Cum poți să zici “am trăit fără nici un venit” timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. (…) Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome>>, făcea Biriş pe deşteptul în urmă cu câteva zile ca, luni seara, să-şi ceară scuze public pentru vorbele sale.
Şocant a fost că tocmai cel care vroia să pună biruri pe săracii României, avea firme în paradisuri fiscale pentru a nu plăti taxe în propria sa ţară.
Biriş a recunoscut astfel că deţine Fusilier Ltd. Numele companiei apare într-o declarație de interese mai veche a lui Biriș (din 2010, mai precis), completată cu ocazia unei candidaturi pentru un fotoliu de deputat din partea partidului Forța Civică (înainte ca FC să devină partidul lui MRU), deoarece în prezent nu a depus o astfel de declaraţie. Conform declarației de interese menționate, Biriș deține 25% din Fusilier Ltd în valoare de 1.000 euro.
Potrivit Monitorului Oficial, „FUSILIER LIMITED, societate înregistrată și funcționând valabil în conformitate cu legea din Cipru, are sediul social în Kolokotroni și Chrysorogiatisis, P.C. 3032, Limassol, Cipru, fiind înregistrată în registrul de companii sub nr. HE 194597 din data de 17 martie 2007“. Tot Monitorul Oficial mai spune și că Fusilier Limited este „reprezentată de Gabriel Biriș, în calitate de împuternicit, conform hotărârii unanime a consiliului de administrație din data de 11.12.2007“.Potrivit presei centrale, Fusilier Limited, deținută în proporție de 25% de Gabriel Biriș, este o societate off-shore cipriotă. Adică o societate comercială folosită de băieții deștepți nu ca să facă evaziune fiscală, firește, ci doar ca să evite impozitele statului în care firma face afaceri.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here