Binele din greşeală, răul cu intenţie!

315

foto predo 2Culmea culmilor în materie de gafe o reprezintă votarea în Camera Deputaţilor a două proiecte de legi aflate în total dezacord cu politicile economice ale guvernului portocaliu. Proiecte pe care atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi aghiotantul său – primul ministru Emil Boc – nu le susţin.

În aceeaşi şedinţă a CD s-a votat Legea privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază şi o altă Lege pentru neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

Dacă mai amintim faptul că la acel vot pentru reducerea TVA-ului la alimentele de bază s-a votat precum în defuncta Mare Adunare Naţională! Din cei 290 de deputaţi prezenţi, toţi au votat în unanimitate. Cu zero voturi împotrivă şi zero abţineri. Printre portocalii care vor binele poporului „din greşeală”, aşa cum au declarat ei ulterior votării, s-au numărat şi 7 parodii de miniştri: Ioan Nelu Botiş, Gheorghe Ialomiţianu, Gabriel Oprea, Elena Udrea, Valerian Vreme, Valeriu Tabără şi Laszlo Borbely.

Ar mai fi de semnalat că în locul incompetenţei şi furăcioasei Roberta Anastase, preşedintele Camerei deputaţilor, de această dată şedinţa a fost condusă de lătrăul Ioan Oltean, vicepreşedinte al PDL. Acum, greşeala cea mare nu-i aparţine preşedintelui de şedinţă, Ioan Oltean, pus în faţa faptului împlinit, ci liderului de grup PDL din Camera Deputaţilor, lui Mircea Toader. Care a mai avut un umor nebun şi sinistru că a declarat: „Am greşit, fraţilor, am greşit! Acum, n-o să-mi luaţi capul.” Şi chiar că nici nu i l-au luat, în cazul că l-ar avea. Vizavi de această faptă, Sulfina Barbu a afirmat: „O să luăm o decizie în cazul liderului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, după ce vedem cum iese Moţiunea de cenzură!”

Ce ţară de râs am ajuns, dacă nişte parlamentari adormiţi sau, oricum, incompetenţi ajung să voteze destinele ţării cu o indolenţă şi suficienţă îngrozitoare. Nimeni n-a băgat de seamă că era vorba despre un proiect de lege mai vechi al Partidului Conservator, partid din Opoziţie, şi n-au catadicsit măcar să citească textul spre a vedea ce se votează. De un rar penibil, o doamnă profesoară de matematică de prin Constanţa, ajunsă din întâmplare prin Camera Deputaţilor, Stavrositu pe numele ei, susţine că: „Liderul de grup PDL în Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a făcut un semn cu degetul în sus şi am votat pentru!”

Caznele parlamentarilor portocalii de a introduce la Senat alte proiecte de legi pentru anularea celor două, votate după cum v-am spus, este de un total penibil şi dispreţ. Mai întâi că delegaţia FMI, care se găseşte în România acum, nu s-a grăbit să comenteze o lege sau alta înainte de a fi promulgate. Chit că după Acordul Stand Bay dintre România şi FMI ar fi interzis asemenea legi, cum sunt cele două. Favorabile poporului, adică majorităţii, celor nevoiaşi. Cum ar veni, binele făcut din greşeală este practic anihilat de răul comis cu intenţie. Tot de Guvernul portocaliu, acela care-a semnat Acordul cu FMI şi Scrisoarea de intenţie. Două pietre de moară de gâtul poporului României.

După votare, Camera Deputaţilor fiind decizională în cele două cazuri, legile vor fi trimise spre promulgare la preşedintele Traian Băsescu. Amândouă legile sunt fără termen de intrare în vigoare, ceea ce ar însemna că se vor putea aplica, în cazul că trec de Palatul Cotroceni, de la 1 ianuarie 2011. Extrem de diplomat, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, nu le-a comentat. Atâta timp cât nu sunt promulgate. Domnia sa le dă şanse de a fi promulgate. Problema este dacă are curajul preşedintele Traian Băsescu să le respingă sau să le retrimită în Parlament?

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here