Bilanț ANSVSA: Amenzi de 20.000 de lei, la Gorj

826

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut public, la începutul acestei săptămâni, raportul de control aferent lunii iunie, la nivel național. În acesta se regăsesc și sancțiunile aplicate luna trecută, în cuantum de 20.000 de lei, de către inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj.

În cursul lunii iunie 2019, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 9.150 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume, fructe. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate şi prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.Ca urmare a neregulilor constatate, la nivel național au fost acordate 119 amenzi în valoare totală de 413.500 de lei. În ceea ce privește situația de la Gorj, luna trecută, echipele de inspectori din cadrul DSVSA Gorj au aplicat o sancțiune de 20.000 de lei pentru următoarele neconformități: unitatea asigură servicii de preparare şi servire a băuturilor către consumatorul final, în regim ambulant, fără a deţine document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în aparatura frigorifică din blocul alimentar sunt depozitate produse alimentare aparţinând conducerii, alături de materii prime destinate preparării produselor culinare destinate persoanelor instituţionalizate, nu sunt respectate vecinătăţile de depozitare. În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here