Berica lui Bunilă – Paradoxul gratuităţii

488

bunila (2)Numărul 112, apel de urgenţă, ar trebui tratat cu respect de către fiecare utilizator în parte. Acest număr devine de prea multe ori un mijloc de distracţie pentru o populaţie insuficient instruită în legătură cu utilizarea facilităţilor oferite de civilizaţie.

În România numărul 112 poate fi apelat de pe orice telefon şi este normal să fie aşa, atâta vreme cât acest număr este atribuit solicitărilor pentru urgenţă sau pentru întâmplări care necesită ajutor din partea unor servicii specializate. Nu o dată gratuitatea este utilizată de purtătorii de telefoane mobile pentru transmiterea de invective către personalul din dispeceratul ISU sau pentru comunicarea unor informaţii false care pun în alertă concomitent poliţia, salvarea sau pompierii. Telefon mobil are oricine, conştiinţă nu au cei care încearcă sa facă haz de necaz pe seama unor cunoscuţi sau pur şi simplu din dorinţa de a se răzbuna pe diverşi vecini.

Plata unor poliţe prin asemenea acte nesimţite costă statul bani mulţi şi mobilizează resurse umane şi tehnice importante. La urgenţă nu se merge ca la promenadă. Alerta nu înseamnă distracţie. Şi, de aceea, cetăţeanul de rând trebuie să ştie că apelul la 112, declanşat din curiozitate sau în glumă, poate priva de ajutor oameni care fac oficiul să alerteze dispeceratul ISU de nevoie. Cum în România apelul de urgenţă se poate lansa aproape din orice loc, nu o dată, formaţii complete au pierdut foarte mult timp căutând nume şi adrese comunicate până să depisteze că ele sunt false, pentru că personalul de urgenţă merge întotdeauna unde este trimis şi se comportă cu bună-credinţă. De aceea, toate solicitările false nu sunt considerate false din start, chiar dacă solicitantul nu mai răspunde la telefonul de control, o cheltuială pe care de multe ori angajaţii o suportă din buzunar.

Cum în Europa 112 împlineşte 20 de ani, noi credem că acest număr de apel de urgenţă a ieşit din perioada în care putea suporta glumiţe pe seama sa. Rareori cel care apelează, apelează cu număr ascuns, de aceea este momentul ca orice solicitare falsă să nu fie tratată doar ca şi contravenţie, ci ca infracţiune. Sancţiunea pecuniară trebuie să fie consistentă, pentru că altfel nimeni şi nimic nu va reduce tendinţa unor oameni certaţi cu legea de a face mişto de lucrurile serioase. Eu unul am păţit-o pe pielea mea, pentru că lucrând într-un serviciu de urgenţă te poţi da peste cap să ajungi într-un loc în care nu găseşti nimic, iar în altă parte oameni cu suferinţe adevărate să nu poată primi un prim ajutor la momentul oportun.

112 merită foarte mult respect, dar în acelaşi timp şi o protecţie adecvată împotriva celor care îl folosesc fără să înţeleagă adevărata lui menire.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.