Batjocură la adresa unuia dintre ctitorii Bisericii Sf. Nicolae din Târgu-Jiu și a picturii lui Keber! Burlanul centralei, între picioarele protopopului

1098

Pictura interioară a Bisericii Sfântul Nicolae din municipiul Târgu-Jiu, lăcaș cu 200 de ani vechime, a fost distrusă de lipsa de profesionalism a unui instalator, care a decis să găurească un perete pentru a monta coșul unei centrale termice. Coșul în cauză găurește chiar în partea de jos, haina lungă a ctitorului bisericii, pictura fiind acolo aproape de la clădirea lăcașului de cult în 1795. De altfel, picturile interioare ale lăcașului de cult au fost recondiționate în două rânduri, în 1927 și 1961, de pictorul gorjean Iosif Keber.

Locul în care a fost montat coșul a fost considerat o batjocură la adresa ctitorului, chiar de către enoriași, mulți dintre ei extrem de revoltați. Oamenii îi cer acum preotului să mute centrala în altă parte. Dar, la mijloc este vorba și despre un proiect care trebuie modificat. În biserică s-a montat această centrală pentru ca participanții la slujbe să nu înghețe de frig.
,,Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813 după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion”, a postat un cetățean pe Facebook, arătând că este supărat de cele petrecute în incinta lăcașului de cult. Asta deoarece burlanul de evacuare a centralei termice a fost plasat, complet neinspirat, între picioarele ctitorului bisericii. Instalatorul centralei se poate alege cu dosar penal pentru distrugerea picturii din biserică, monument istoric.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here