“Bătălia cărţilor” şi-a desemnat câştigătorii

648

Concursul naţional „Bătălia cărţilor”, lansat în luna martie de Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, a ajuns la final. Câştigătorii competiţiei au fost premiaţi duminică, în cadrul unei gale ce s-a desfăşurat la Muzeul Judeţean Gorj.

Concursul “Bătălia cărţilor”, organizat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, s-a desfăşurat în perioada februarie – octombrie, în mai multe biblioteci publice din ţară, între care şi Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”. Principalul scop al acestei competiţii a fost acela de a populariza cărţile de valoare destinate copiilor şi adolescenţilor. De asemenea, s-a pus accent şi pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii. Concursul s-a desfăşurat pe două categorii de vârstă: 11-13 ani şi 14-18 ani.

DSC_0489În momentul înscrierii în concurs, fiecare participant a primit un carnet de lectură, în care au acordat puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită şi o fişă de lectură în care şi-au notat impresiile despre cartea citită. La nivelul judeţului Gorj, la categoria de vârstă 11-13 ani s-au înscris 188 de copii, în timp ce la categoria 14-18 ani s-au înscris 55 de participanţi. Pentru fiecare dintre aceste două categorii a fost stabilită câte o listă de zece cărţi. Pentru a ajunge în finală, elevii au trebuit să citească toate cărţile din această listă, până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an. Dintre cei 188 de participanţi la categoria 11-13 ani, doar 37 au ajuns în finală, iar la categoria 14-18 ani, dintre cei 55 de elevi înscrişi, doar opt au citit şi au făcut fişe de lectură pentru toate cele zece cărţi de pe listă. Cei 45 de finalişti, elevi ai mai multor unităţi de învăţământ din judeţ, au participat duminica aceasta la o dezbatere cu tema “Convinge-mă să citesc!”, ce s-a desfăşurat la Muzeul Judeţean Gorj. În cadrul acestei dezbateri, fiecare elev a trebuit să argumenteze de ce cartea sa preferată ar trebui citită şi de ceilalţi. Dezbaterea a fost urmată de Gala Premiilor, în cadrul căreia au fost acordate premii pentru “Cititorul anului” şi „Cea mai bună fişă de lectură” şi a fost desemnată „Cartea anului”, pe baza voturilor acordate de concurenţi.

DSC_0657Cartea anului
La categoria 11-13 ani, “Cartea anului” a fost desemnat, cu 26 de voturi, romanul “Minunea”, de R. J. Palacio. La categoria 14-18 ani, “Cartea anului” a fost ales romanul “Hoţul de umbre”, de Marc Levy, cu 37 de voturi. Au fost acordate premii şi pentru cele mai bune fişe de lectură ale cărţilor anului. La categoria 11-13 ani, premiul a fost acordat elevei Suceava Codreanu Octavia, de la Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, iar la categoria 14-18 ani elevei Burcilă Luigia Andreea, de la Colegiul Economic “Virgil Madgearu”.
Cititorii anului
DSC_0754Tot duminică au fost acordate premii şi pentru “Cititorul anului”. La categoria de vârstă de 11-13 ani au fost acordate trei astfel de premii. Acestea au revenit elevelor Curea Elena Diana, Corbeanu Adela Nicoleta şi Truşcă Bianca Andreea. La categoria 14-18 ani, “Cititorul anului” a fost desemnat Popescu Marian Alexandru. Au mai fost acordate premii şi pentru cele mai bune fişe de lectură. La categoria 11-13 ani, premiul pentru “Cea mai bună fişă de lectură” a fost acordat elevei Răduţoiu Ariana Elena, de la Şcoala Gimnazială “Sfântul Nicolae”; la categoria 14-18 ani, acest premiu a fost adjudecat de eleva Toloargă Ioana, de la Colegiul Naţional “Spiru Haret”. Concursul a fost coordonat de bibliotecarele Fabiola Neacşu şi Roxana Ungureanu, iar câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu din care au făcut parte profesori, bibliotecari şi scriitori: Diana Găvan, Elena Roată, Liviu Clisu, Roxana Ungureanu, Viorel Surdoiu, Mariela Mitroi şi Cerasela Clisu. Cei care nu au participat anul acesta la “Bătălia cărţilor” pot face acest lucru anul viitor, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Christian Tell” că, în mod sigur, concursul va fi reluat şi în 2015.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here