Băsescu va muri! Cu PDL-ul de gât?

305

foto predo 2Atât istoria facerii şi desfacerii PDL confirmă legătura aproape ombilicală dintre „preşedintele-jucător” şi portocaliii. Nu doar scăderea în sondaje a cuplului Băsescu-PDL, cât şi direcţia greşită a mersului societăţii româneşti sub lunga guvernare Boc 1-5, dar şi criza socială pe care-o traversăm l-au îndemnat pe preşedintele Traian Băsescu să se gândească la propriul viitor.

Mai ales că şi înainte de sondajele cele mai recente, opozanţii – PSAD, PNL şi PC – le suflau în coaste celor din coaliţie. Iar apariţia pe scena politică a Uniunii Social-Liberale chiar nu-i dă pace.

Căutările preşedintelui Traian Băsescu pentru găsirea unui înlocuitor de Boc în fruntea Guvernului şi întru liniştirea apelor tulburi sau taberelor din PDL sunt reale. Fie că operaţiunea s-a numit pompos „eficientizarea activităţii Guvernului” ori altcumva, una lăudată de preşedinte Traian Băsescu şi câţiva lideri portocalii din tabăra pro-Boc „eficientizarea” nu iese la vopsea. Fiind contrazisă de încercarea descoperirii unui tehnocrat care să-i ia locul celui care, nu-i aşa, de atâtea laude, riscă să devină Boc al VI-lea! Primul ministru a spus-o de multe ori că el nu se dă plecat, cu una cu două, ca un om responsabil ce se crede. Iar căutările lui Zeus bat mai mult spre o recunoaştere că Guvernele Boc 1-5 au lucrat prost, iar Boc este un incompetent, ca şi membrii echipei lui. Ori o reformare a Guvernului, dacă nu se vrea a fi o simplă cârpeală, nu s-ar reduce la schimbarea Măriei cu o altă pălărie şi o cosmetizare de faţadă.

În fond, se încearcă o peticire a credibilităţii PDL, întrucât apariţia USL pune în pericol poziţia viitoare a preşedintelui Traian Băsescu. Operaţiunile de la vamă nu vor ţine mult şi sunt îndreptate pentru atacarea lui Vasile Blaga şi sporirea încrederii în lupta anticorupţie promisă de Traian Băsescu de vreo şase-şapte ani. Ca şi de mai tânărul PDL, feciorul din flori al aceluiaşi „preşedinte-jucător”.

Moţiunii de cenzură anunţată de USL îi vine ca o mănuşă noul abuz pus la cale de primul ministru Emil Boc – asumarea răspunderii Guvernului pentru Codul Muncii. Un Cod al Muncii neagreat de patronate şi sindicate, dar despre care Emil Boc vorbeşte fără a şti precis ce prevederi conţine. Nu-i altceva decât încă o perlă din şiragul de gafe, abuzuri şi prostii ale Boc-ului de serviciu. Poate că societatea s-a săturat de sărăcie şi palavrageală, după care România a ieşit din recesiune de vreo câteva ori, iar poporul nu şi-a dat seama şi nu mai crede în minciuni.

În căutarea fraierului perfect, dacă ar fi să-i dăm crezare lui Zeus, Traian Băsescu ţinteşte păcălirea sindicatelor. Că de patronate oricum nu-i pasă. Se tot ia de „mogulii de presă”, deşi are un „mogul de presă” chiar lângă el. În persoana aparent nevinovatului Emil Boc!

Mai nou, aflăm că lupta pentru putere în sânul PDL se încinge. Şefa PDL Bucureşti şi secretar general al partidului de guvernământ în acelaşi timp, Elena Udrea, le-a cerut apropiaţilor săi dintre portocaliii care susţin cu mânie deviza „Jos Boc!” să înceteze colaborarea dintre PDL şi primul ministru. Nu cumva, Elena Udrea ştie ce face şi are inclusiv aprobarea lui Zeus?

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here