Banii n-au miros! – Inculpatul Manţog, donator la PD-L

371

MantogPentru a-şi menţine poziţia în PD-L, democrat-liberalul Ionel Manţog a făcut donaţii personale, în cursul anului trecut. Şeful din umbră al organizaţiei judeţene a donat din conturile personale, partidului 11.500 de lei

, bani necesari în campania electorală prezidenţială, concurând cu membrii de partid cu funcţii de deputaţi sau senatori. Pe principiul „banii nu au miros”, donaţia lui Manţog a fost bine primită de către şefii partidului care trec cu vederea că donatorul este inculpat într-un dosar de corupţie, ori că a dat cu subsemnatul de numeroase ori pe la DNA pentru fapte similare.

Chiar dacă nu deţine nicio funcţie vizibilă în PD-L Gorj, Ionel Manţog a ţinut să „sponsorizeze” partidul din care face parte, pentru campania electorală prezidenţială. Manţog şi-a desfăcut astfel portofelul şi a oferit, anul trecut, şefilor de partid, pe semnătură, 11.500 de lei, sumă care figurează de altfel în Monitorul Oficial, la capitolul donaţii pentru PD-L. Manţog a concurat astfel cu colegii de partid care au funcţii de senatori şi deputaţi, a căror donaţie era însă de înţeles în raport cu poziţiile politice. De exemplu, eurodeputatul Raluca Turcan a donat pentru PD-L doar cu 4500 de lei mai mult decât Ionel Manţog, în timp ce fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ritzi a sponsorizat partidul cu 3500 lei mai mult decât liderul portocaliu de la Gorj. Manţog a dublat însă suma oferită de ex-candidatul PD-L la deputăţie, Honorius Prigoană, care a sponsorizat partidului, anul trecut, cu doar 6000 de lei. Este neexplicabil însă, în acest context, de ce pedelistul gorjean a ţinut să facă o astfel de donaţie personală, în condiţiile în care este doar director economic la Complexul Energetic Turceni, neavând, de altfel, nicio funcţie de conducere în organizaţie.
Influenţa cu cheltuială se ţine
Pentru a-şi menţine sfera de influenţă în partid, Ionel Manţog a făcut donaţia spre PD-L, spun reprezentanţii celorlalte partide politice din Gorj. Pesedistul Laurenţiu Ciurel declară astfel că suma donată de Manţog ar fi de fapt „vârful aisbergului”, marile sume care ar fi fost oferite de liderul portocaliu partidului, nefiind trecute pe hârtie. În opinia lui Ciurel, Manţog a făcut aceste donaţii pentru a figura în topul donaţiilor în PD-L, pentru a vedea şefii partidului, ce sponsor generos este Manţog.
Cert este că Manţog a donat mai puţin de jumătate din banii câştigaţi atunci când era consilier al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, perioadă în care, conform declaraţiei sale de avere, ar fi câştigat 35.004 lei.
Acuzele de corupţie nu împiedică sponsorizările
Ionel Manţog este în continuare inculpat în dosarul de corupţie numit de presă drept al „strămutaţilor de lux”, chiar dacă a tras recent sforile pentru a scăpa de faptele pentru care a fost trimis în judecată de DNA. Dosarul său a fost suspendat înainte de Paşti la Tribunalul Sibiu, după ce inculpatul, prin avocaţii săi, a invocat o excepţie de neconstituţionalitate care a blocat cauza până la judecarea excepţiei de către Curtea Constituţională. Birocraţia din sistemul de justiţie, îl va ajuta, cu siguranţă, pe Manţog să scape de faptele pentru care este acuzat, deoarece unele se prescriu în două luni de zile.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here