Băiatul de AUR, Eugen Corcoață, a prejudiciat UATAA Motru cu sute de mii de lei

1563

*Fostul pesedist, pensionar de lux, se vede acum salvatorul municipiului!
*Eugen Corcoață, bun de plată, pentru studii de fezabilitate realizate pe genunchi

Ținut pe funcție doar de carnetul de partid, cel roșu de la PSD, Eugen Corcoață, dat afară din funcție de liberali, s-a reactivat înainte de Crăciun. Deși este pensionar și nu mai are serviciu de doi ani de zile, Corcoață s-a trezit sa dea de pământ cu PSD ( tocmai el) și, dintr-un oportunism politic evident, să treacă la AUR, un partid aflat pe val, pe spatele căruia respectivul speră la o candidatură. Ce se face că uită, însă, Corcoață, este trecutul său profesional, deloc glorios de la UATAA Motru.

Îi reamintim însă, lui Corcoață, că în 2021, Administrația Națională Fiscală a emis o dispoziție obligatorie către UATAA, în urma unui control efectuat în anul 2020. Pe lângă multe alte nereguli, s-a constatat atunci faptul că UATAA, aflată în insolvență la acea vreme, a elaborat un studiu de fezabilitate pentru achiziție, montaj și punere în funcțiune a unui cazan de apă caldă, cu o putere termica de 3-4 gigacalorii. Este vorba despre un cazan echipat cu un arzător de CLU și cu posibilitate de trecere pe gaze naturale, care nu a funcționat niciodată la parametri normali, fiind subdimensionat pentru instalațiile de distribuție a agentului termic. Pentru acesta, statul a finanțat cu o sumă importantă (peste 9 miliarde). Cu toate acestea, Finanțele, scriu negru pe alb, că studiul reprezintă o pagubă în patrimoniul societății. Paguba a rezultat din vina și în legătură cu munca administratorilor societății care aveau atribuții de gestionare a patrimoniului acesteia. Respectivii au săvârșit fapte ilicite, care au dus la diminuarea patrimoniu UATAA.

Bani aruncați pe o apă călâie!
Pe lângă faptul că s-au cheltuit bani mulți pe o instalație care nu este funcțională(deoarece este subdimensionată, consumul de gaze fiind prea mare iar agentul termic-apa caldă-nu ajunge nici măcar călâie, pe perioada de vară, în apartamentele motrenilor), societatea este nevoită să folosească centrala mică, ce a fost realizată în urmă cu zeci de ani. Controlorii fiscali indică, de altfel, în actul de control, persoanele responsabile de nerespectarea prevederilor legale, incidente încheierii contractului nr.1218 din 7.03.2016, unde administratorul special Corcoață Eugen dar și SIOMAX, ca și administrator judiciar, sunt responsabili de paguba săvârșită. Asta, deoarece aveau obligația conducerii și gestionării activității societății conform prevederilor legale.

Studiu pe semnătura lui Corcoață
Mai mult, Corcoață știe că a făcut cheltuiala acestui studiu fără a avea acordul administratorului judiciar, deoarece în 2016 pesedistul a adus societatea în insolvență și la un pas de faliment. În urma actului realizat de ANAF, UATAA s-a adresat instanței, contestând imputarea celor 29.000 de lei pentru studiul respectiv dar și pentru cei 32.000 de lei daune interese, calculate de la data achitării facturilor fiscale, întocmite în baza contractului din 2016, până la 30.06.2020, daune ce vor fi calculate până la restituirea integrală și reîntregirea patrimoniului societății, conform legii. În urma deciziei nr.2551, din noiembrie 2022, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, în dosarul din 2021, în care se contestă actul de control al ANAF-ului, a fost respins recursul societății, hotărârea rămânând definitivă.

Primăria Motru nu plătește!
Acum, UATAA încearcă, prin mai multe notificări făcute primăriei din Motru, să solicite ca cei 60.000 de lei, prejudiciul adus societății de către Corcoață, să fie plătiți de UAT.
Primăria nu are cum să facă însă această plată, având în vedere că în 2016, când Corcoață a semnat contractul respectiv, UATAA era în insolvență, nu avea acordul CL Motru și nici vreo adresă prin care primăria să fie înștiințată cu privire la aceasta investiție. Lucrurile pot fi și mai grave dacă se solicită o expertiză care să arate clar dacă sumele solicitate de la Guvern pentru realizarea cazanului respectiv au fost cheltuite corespunzător.
Vorbim de miliarde achitate pe o instalație care nu poate fi folosită și nu dă randament și care, în curând, poate ajunge la fier vechi.
UATAA va trebui să se îndrepte împotriva celor vinovați indicați prin dispoziția obligatorie emisă de ANAF, în urma hotărârii rămasă definitivă din 15.11.2022 (unde spune că respinge recursul formulat de reclamanta UATAA, împotriva sentinței nr.494 din 10 iunie 2022 pronunțată de Tribunalul Gorj în dosarul nr.5465/95/2021, în contradictoriul cu ANAF-DGFA, având că obiect contestație act administrativ fiscal că nefondat Sentința este definitivă. În concluzie, Eugen Corcoață, trecut recent la AUR, și cu cei indicați în actul de control, sunt buni de plată. Corcoață a mai realizat, mai mult, în aceeași manieră, încă un studiu care depășește 70.000 de lei, alt prejudiciu pentru UATAA.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here