Avocații gorjeni anunță proteste, de mâine

630

Avocații din cadrul Baroului Gorj anunță proteste, începând de mâine. Apărătorii vor purta banderole albe pe braț, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu.

Vor fi 250 de avocați care vor protesta. Astăzi, noi hotărâm în Consiliu, pentru că protestul la nivel național s-a hotărât săptămâna trecută, acum, în funcție de convocarea fiecărei ședințe de Consiliu, se stabilește când începe protestul. Astăzi vom hotărî și noi în Consiliu, de mâine vom începe. La început purtăm banderole albe, ulterior vom acorda asistența juridică din oficiu doar pentru cazurile de arestare și, dacă nu suntem invitați în vederea renegocierii protocolului la Minister, atunci nu se va mai acorda niciun fel de asistență juridică din oficiu în penal. S-a solicitat renegocierea protocolului, care nici nu cuprinde toate situațiile de apărare a asistenței juridice din  oficiu și privind remunerația avocaților din oficiu, care mi se pare una derizorie la momentul actual”, a declarat, pentru Gorjeanul, Florin Homescu, decanul Baroului Gorj.

Avocații solicită, între altele, majorarea onorariilor, reglementarea prin protocol a remuneraţiilor cuvenite curatorilor şi eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii. ”Protestul a început ca urmare, în primul rând, a diminuării onorariilor în mod nejustificat, de către judecători. În al doilea rând, cuantumul onorariilor din oficiu, care începe de la 195 de lei”, a precizat avocatul Ionuț Alexandru Ceaușescu.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, luni, pe Facebook, că va publica solicitările avocaţilor. „Mesajul anterior nu a constituit și nu constituie un atac la avocati, categorie profesională din care fac parte! În scurt timp voi face publice solicitările absolut nemotivate ale avocaților. Ex – onorariu pentru depunere actiune de divort – se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La intrebarea mea – este vorba doar de depunerea actiunii sau si de sustinerea acesteia în instanță ? Raspuns – ” nu stiu”/cel mai probabil este faptul că autorul afirmației nu dorește să îi dau numele”, este mesajul postat de Tudorel Toader, pe rețeaua de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here