Avizul de mediu pentru microcariera din satul Lupoaia, în coadă de pește! Localnicii au sesizat APM că documentația solicitantului este falsă

928

Agenția pentru Protecția Mediului Gorj este obligată să ia în considerare sesizările venite, recent, de la câțiva proprietari de terenuri și locuințe din satul Lupoaia, aparținând comunei Cătunele, vizavi de solicitarea firmei BOV RESOURCES SRL de a realiza aici o microcarieră ,,experimentală”. Localnicii sunt nemulțumiți, și au informat ca atare APM Gorj, despre faptul că din documentația firmei solicitante lipsesc din zona în care societatea vrea să amplaseze microcariera, trei proprietăți, situate la foarte mică distanță de locul ales de societatea din Mehedinți. Mai mult, cetățenii în cauză acuză de fals și rea voință firma din Negoiești, vizavi de investiția pentru care a cerut aviz de mediu.

Firma BOV RESOURCES SRL a solicitat, în martie, inclusiv Primăriei Cătunele certificat de urbanism în vederea construirii în zona satului Lupoaia a unei microcariere. Instituția publică a eliberat firmei certificatul în cauză, act în baza căruia firma a realizat proiectul privind microcariera și a solicitat APM Gorj aviz de mediu, dar și alte avize necesare altor instituții abilitate. Șocant pentru localnicii din zonă a fost că ei au aflat ultimii de acest proiect, care ar urma să se realizeze la foarte mică distanță de locuințele lor, trei la număr plus una care este în construcție. Oamenii s-au adresat în scris APM Gorj pe 14 mai informând instituția că nu sunt de acord cu inițiativa firmei din Mehedinți, subliniind că ei nu au fost informați despre viitoarea microcarieră a cărei realizare le-ar afecta viețile, în cele trei locuințe fiind 5 adulți și doi minori. De altfel, proprietarii sunt deja nemulțumiți că locuințele lor și viața cotidiană le sunt afectate de Cariera Lupoaia, aparținând CE Oltenia, unitatea minieră fiind situată la aproximativ 200-300 de metri distanță de casele acestora, locuitorii fiind afectați deja de zgomot și de pulberile sedimentabile de la societatea vecină. De altfel, proprietarii dețin acte în acest sens.

Fals în acte
În sesizarea către APM Gorj, după ce proprietarii au studiat proiectul firmei din județul vecin, apar nenumărate informații false de genul că cele mai apropiate locuințe de microcarieră ar fi amplasate la circa un kilometru distanță de perimetrul viitoarei investiții. De asemenea, în proiect nu se specifică că investiția are în perimetrul propus vreo 14 stâlpi de înaltă tensiune, care ar fi afectați dacă investitorii vor excava în zonă, la mari adâncimi. Reclamanții spun că aceste proceduri, specifice muncii într-o microcarieră, ar putea pune în pericol atât cele două linii de înaltă tensiune, cât și locuințele lor aflate la mică distanță de aceștia.

Nu sunt deschiși la dialog
În ciuda acestor neconcordan-țe și a faptului că nu pot realiza investiția fără acord de mediu, actul fiind pus sub semnul întrebării odată cu sesizarea proprietarilor din Lupoaia, cei de la firma din Mehedinți nu vor să ajungă la un acord cu reclamanții vizavi de microcarieră și de locuințele lor. Deși corect ar fi ca proprietarii să fie despăgubiți pentru acordul lor ori pentru o eventuală strămutare, aceștia având și terenuri neproductive în zona viitoarei microcariere, cei de la BOV RESOURCES SRL nu vor să ajungă la o astfel de înțelegere cu cei afectați. Mai mult, aceștia ar fi anunțat proprietarii că vor obține actele necesare investiției private și fără acordul lor, pe motiv că ar avea influență în zonă. De altfel, în spatele firmei s-ar afla, potrivit localnicilor, frații Sorin și Dan Bobaru, care dețin și alte microcariere în zonă. Cei doi s-ar fi aflat și spatele LORFA SRL, microcarieră închisă în urmă cu 4 ani, nici în prezent terenul ocupat de aceasta nefiind ecologizat conform legii, degradându-se în continuare.
De altfel, și fosta microcarieră a LORFA se află în vecinătatea locuințelor lor, și investiția în cauză făcându-se atunci tot fără acordul proprietarilor afectați.
Reclamanții susțin că, în cazul în care autoritățile vor ignora sesizările lor și faptul că proiectul are mari carențe, inexactități și falsuri, ei vor acționa în judecată și vor reclama până la cele mai înalte foruri această injustiție care s-ar face la adresa lor.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here