Autorităţile din Peştişani au făcut curăţenie la Brădiceni

334

Zilele trecute pe când mă aflam prin Peştişani mi-am adus aminte că un cititor al ziarului nostru ne semnalase faptul că la ieşirea din Brădiceni spre Teleşti în jurul unui podeţ ce traversează un pârâiaş (parcă Bâlta se numeşte dacă nu mă înşel) se aruncau cantităţi impresionante de resturi menajere şi din construcţiile sătenilor. Semnalasem pe atunci aspectul în rubrica dedicată acestor nereguli pentru ca cei abilitaţi să intervină în evacuarea şi nu în ultimul rând prevenirea depozitării pe viitor a deşeurilor prin acele locuri.

bAcum, odată cu parcurgerea drumului, pe lângă faptul că respectiva cale de acces se afla în modernizare cu lăţirea şi consolidarea părţii carosabile (ori probabil crearea benzilor pentru ca în deplasarea lor bicicliştii să nu încurce traficul auto) adevăratele mormane de gunoaie existente pe margine dispăruseră cu totul locurile fiind în momentul trecerii mele pe acolo (când am făcut şi fotografiile) relativ curate. Este necesar la nivelul comunităţilor ce sunt legate de respectivul drum (şi nu numai) să se explice localnicilor de către autorităţile locale că aruncarea resturilor menajere ori din construcţiile personale pe malul pâraielor ori drumurilor nu mai este demult o soluţie acceptată nici măcar în mediul rural, iar în urma acestor nereguli organele de resort pot aplica amenzi “generoase” care sunt plătite din bugetele locale. Adică din banii tuturor localnicilor ca să o spunem mai pe româneşte. Iar banii respectivi ar putea fi folosiţi mult mai eficient în acoperirea unor nevoi reale ale comunităţii, ca să nu mai vorbim de aspectul total inestetic al locurilor unde sunt aruncate de cele mai multe ori la adăpostul întunericului acele mizerii.
cPentru că în ziua de azi când protejarea mediului şi a factorilor ambientali locali a devenit o necesitate stringentă, educaţia membrilor comunităţilor atât la nivel de administraţii locale, precum şi prin mass-media pentru prevenirea deversărilor de deşeuri poate fi răspunsul nostru la problemele actuale de mediu atât pe plan local, cât şi chiar la nivel naţional.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here