Autorii condamnaţi! – 16 tone de fier furat, înapoi la CE Turceni

213

turceniCantitatea de peste 16 tone de fier vechi, depistată asupra autorilor marelui furt, care a avut loc anul acesta, cu câteva zile înainte de sărbătorile pascale, s-a reîntors în incinta Complexului Energetic(CE) Turceni, prin hotărâre judecătorească. Asta, în timp ce autorii furtului, doi la număr, plus unul care i-a favorizat pe infractori, au fost trimişi în judecată şi condamnaţi deja de magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu. Ionel Alin Scarlat şi Ion Cârcotă au fost astfel condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Ion Piscureanu, favorizatorul, la două luni de închisoare, toţi trei recunoscându-şi faptele pentru a beneficia de o reducere a pedepsei. Parchetul Local Târgu-Jiu şi avocatul lui Claudiu Dragodan, deţinătorul maşinii oprite în trafic de poliţişti, au făcut recurs la sentinţa instanţei târgujiene, considerându-se pedeapsa, probabil, prea blândă pentru inculpaţi.

Potrivit sentinţei Judecătoriei Târgu-Jiu, dată la 30 august 2011, instanţa “dispune restituirea cantităţii de 16.100 kg deşeu fier vechi, indisponibilizat prin procesul verbal din data de 02.05.2011 întocmit de IPJ Gorj, către partea civilă SC COMPLEXUL ENERGETIC TURCENI SA”. Acest fier a fost de altfel sustras din incinta unităţii energetice în luna mai a acestui an, dar a fost recuperat ca urmare a unei acţiuni poliţieneşti care nu a rămas fără urmări. Au picat capete, atât din poliţie, cât şi dintre angajaţii responsabili din CE Turceni. Unii nevinovaţi au scăpat prea uşor, reîntorcându-se fără problemele locurilor de muncă, în timp ce alţii au fost nevoiţi să se mute cu serviciul mai departe de Turceni.

Reducere cu o treime a pedepsei

Între timp însă, poliţia i-a reţinut pe cei trei, i-a anchetat şi i-a trimis în judecată. La jumătatea lunii iulie, dosarul era pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu, ca în trei termene, magistraţii să îi condamne pe cei doi la câte doi ani de închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi şi pe Piscureanu, la două luni cu suspendare pentru “favorizarea infractorului”. Inculpaţii mai sunt obligaţi să achite 700 de lei, cheltuieli de judecată.

Recursul, la primul termen

La o săptămână după sentinţă, atât procurorii Parchetului Local Târgu-Jiu cât şi avocatul lui Claudiu Dragodan fac recurs la sentinţa dată, dosarul aflându-se acum pe rolul Curţii de Apel Craiova. Primul termen în recurs se va judeca pe data de 10 noiembrie. În acest dosar, Complexul Energetic Turceni s-a constituit parte civilă, aşteptând alături de procurori ca vinovaţii să execute pedeapsa pentru furt, pentru care au fost deja condamnaţi.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here