Au scăpat de şomajul tehnic! – SNLO cedează exploatarea minieră Alunu la CET Govora

130

SNLOCei 600 de salariaţi ai exploatării miniere Alunu, aflată în subordinea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) ce se află pe teritoriul judeţului Vâlcea, îşi vor putea menţine locurile de muncă, deşi erau la un pas de şomaj tehnic.

Asta deoarece conducerea SNLO a acceptat să cedeze exploatarea minieră către CET Govora, pentru că cele două cariere de la Exploatarea Berbeşti funcţionau oricum independent. Cariera Berbeşti ar putea fi însă închisă.

2824987225_50343c2924_oLa exploatarea minieră Alunu, lucrează aproximativ 600 de mineri. Cam tot atâţia salariaţi avea şi Berbeştiul, toţi cei 1200 de salariaţi fiind propuşi, la începutul lunii septembrie, pentru şomaj tehnic. Şi asta deoarece SNLO a pierdut un mare consumator, CET Braşov, iar Berbeşti-ul a rămas cu o capacitate trunchiată. CET Govora a rămas astfel singurul consumator de cărbune din zonă. Din acest motiv, la nivelul SNLO, s-a făcut o analiză. La finalul acesteia s-a decis ca doar una dintre cariere să rămână în funcţiune, adică Alunu, iar cariera Berbeşti să fie închisă.

Discuţii cu Videanu şi Blaga

Săptămâna trecută, mai precis joi, s-au purtat discuţii la nivel de Ministerul Economiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a se stabili soarta carierei Berbeşti şi Alunu. Aici s-a stabilit, în principiu, ca CET Govora, practic, să preia cariera Alunu, pentru că cele două cariere de la Exploatarea Berbeşti funcţionează oricum independent. Cariera Alunu şi Berbeşti au avut de altfel producţii cam de 1,1 milioane tone fiecare.

Prin preluarea acestei exploatări CET Govora ar deveni al patrulea complex energetic din România după Craiova, Turceni şi Rovinari.

Miercuri, discuţii privind preluarea

Preluarea a fost aprobată astfel, în principiu, dar miercuri, în această săptămână vor începe discuţiile privind preluarea carierei Alunu, termenul de finalizare fiind 15 septembrie. Potrivit oficialilor CET Govora pe 2 septembrie va fi o discuţie la nivel de minister şi, se pare că va continua să se aloce şi subvenţia la încălzire şi pentru iarna următoare.

CET Govora este termocentrala care furnizează agent termic şi apă caldă menajeră populaţiei din Râmnicu Vâlcea, abur industrial şi curent electric pentru principalii agenţi economici din parcul industrial Râureni.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here