Au rămas fără şomaj pentru că au refuzat participarea la cursuri

1388

Anual, responsabilii din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj se văd puşi în situaţia de a suspenda indemnizaţiile din diverse motive pentru sute de şomeri aflaţi în plată.

O categorie dintre şomerii aflaţi în plată pe o perioadă bine determinată sunt absolvenţii, fie de cursuri liceale, fie de studii universitare ori postliceale. Potrivit Anei-Maria Niculescu, director adjunct în cadrul AJOFM Gorj, numai anul trecut, un număr de opt absolvenţi au rămas fără indemnizaţie. “Avem un număr de opt absolvenţi, care au refuzat frecventarea, adică efectuarea unor cursuri de formare profesională. Pentru aceştia s-a făcut decizie de încetare a indemnizaţiei de şomaj”, a precizat directorul adjunct al instituţiei judeţene.
Absolvenţii înregistraţi, indemnizaţi şi neindemnizaţi, beneficiază gratuit de serviciile de formare profesională, respectiv: beneficiază de pregătire teoretică şi practică pe toată durata cursului şi pot susţine gratuit, de cel mult două ori, examenul de absolvire al acestuia. Totodată, beneficiază de rechizite şi materiale de instruire, echipament de protecţie (dacă este cazul), abonament de transport în comun, după caz, decontarea cheltuielilor de transport, consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului.

Ce spune legislaţia
Legea numărul 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă prevede la articolul 44 că încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor se produce la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor. De asemenea, legea se aplică şi în situaţia în care şomerul indemnizat refuză nejustificat să participe la servicii pentru stimularea ocupării şi formării profesionale sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei.
Totodată, legislaţia actuală prevede că şomerii indemnizaţi trebuie să se prezinte lunar, la termenele stabilite, la agenţiile pentru ocupare pentru a-şi viza carnetele de şomaj, în caz contrar li se suspendă dreptul de a mai primi indemnizaţie. Măsura suspendării plăţii indemnizaţiei de şomaj se revocă în situaţia în care beneficiarul probează cu acte justificative că nu şi-a îndeplinit această obligaţie (de a se prezenta la data programată la viză) din motive neimputabile lui. Potrivit legii, se consideră motive neimputabile beneficiarului următoarele situaţii: naşterea unui copil, căsătorie, îmbolnăvire, decesul soţului, soţiei sau al rudelor până la gradul al doilea inclusiv şi forţă majoră. Reluarea la plată se face numai după ce persoana depune o cerere la AJOFM Gorj prin care solicită acest lucru. Repunerea în plată, după suspendare, se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data suspendării. Este de reţinut faptul că indemnizaţia de şomaj nu se acordă retroactiv ca în cazul anumitor tipuri de prestaţii sociale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here