Supărare mare printre localnicii satelor din zona Motru care ar putea să își rezolve problema alimentării cu apă potabilă, dacă li s-ar permite branșarea la noua conductă pe care autoritățile au pus-o în funcțiune, etapizat, în ultimii ani. Nimeni nu se poate racorda la rețea pentru că proiectul nu prevede și așa ceva, ci doar montarea de hidranți și fântâni stradale. Hidranții mai pot fi zăriți pe marginea drumului, dar fântânile de la care oamenii ar trebui să ia apă pot fi numărate pe degetele de la o mână. Investiția a fost de 3,5 milioane euro și, deși suma pare mare, ar fi trebuit să fie și mai mare pentru a putea fi permisă branșarea oamenilor. Pentru a le facilita accesul la apă potabilă autoritățile trebuiau să facă și proiect pentru canalizare, dar asta presupunea noi cheltuieli pentru care nu exista finanțare.
Acum sătenii stau și se întreabă când le va fi rezolvată problema pentru că apa pe care o primesc la rețea este „neagră”. „Sunt zilele în care se curăță bazinele și atunci vine numai rugină la țeavă. Vreo 10 – 12 ore numai așa curge. Săptămâna trecută a fost de vreo trei ori neagră. E o conductă veche, pusă de cei de la minerit, e din fier, și e plină de rugină și mizerii”, spune o pensionară. În situația respectivă sunt localnicii din șapte sate care aparțin de municipiul Motru. Cei mai fericiți sunt cei care au fântâni și care pot folosi apa și la irigații în grădină. Sunt însă sate în care pânza freatică a dispărut din cauza lucrărilor miniere și atunci și apa proastă de la robinet e foarte bună pentru nevoile de zi cu zi. „La Roșiuța nu urcă deloc și nici fântâni nu au. Să vedeți cum o beau oamenii că nu au ce face. Fântânile sunt seci, iar când prind că curge la robinet își fac provizii. Nu te mai uiți că e murdară sau nu știu cum, o fierbem și o folosim, că altceva ce putem face. De consum mai cumpărăm cu baxul, dar pentru gătit o punem în oală, să știți”, a spus o femeie.
Primarul Gigel Jianu știe situația respectivă și susține că lucrurile sunt greu de rezolvat pentru moment pentru că noua conductă este în garanție pentru cinci ani, termenul începând de anul trecut, când a fost semnată recepția investiției. Lucrările au fost proiectate și executate de o firmă din Ungaria, care nici nu vrea să audă de branșamente în afara proiectului inițial. Primarul spune că debitul din rețea ar permite alimentarea caselor, dar pentru asta trebuie modificat proiectul. Modificarea poate duce la pierderea garanției și a unei sume de circa 1,6 milioane lei depusă de constructor pentru a garanta că lucrările sunt de calitate. Până când autoritățile vor reuși să descâlcească lucrurile și să rezolve problema, oamenilor nu le rămâne decât să consume în continuare apa „ruginită” de la vechea rețea, modificarea eventuală a proiectului inițial putând să dureze oricum destul de mult timp.