Atenţie la apa în care vă răcoriţi! – Scăldatul poate cauza boli grave

254

Încă de la începutul sezonului estival, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au început controalele la ştrandurile şi piscinele din judeţul nostru pentru a se asigura că acestea îndeplinesc condiţiile optime unui scăldat sănătos. Chiar dacă nu au fost identificate nereguli, specialiştii atrag, totuşi, atenţia asupra riscurilor scăldatului.

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru judeţul nostru, valabilă pentru acest sfârşit de săptămână- astfel, cel mai probabil, majoritatea gorjenilor caută un loc pentru a se răcori. Celor cărora le place scăldatul li se atrage atenţia că apa din bazine, ştranduri sau piscine poate să găzduiască multe bacterii şi ciuperci care pot fi cauzele unor serioase neplăceri. Astfel, câteva dintre riscurile scăldatului la bazin sau în lacuri sunt: Otita de piscină, care se declanşează la câteva zile după baie şi se manifestă prin mâncărimi, dureri puternice la nivelul urechii şi senzaţia de ureche înfundată; Pitiriazis versicolor – este o ciupercuţă cutanată a cărei dezvoltare este favorizată de mediul umed şi cald. Pitiriazisul versicolor se manifestă prin apariţia unor pete brune sau decolorate la nivelul corpului, aflăm de la medicul dermatolog Andra Cristea; Eczema de contact – boală la care cele mai expuse sunt persoanele cu pielea sensibilă, acestea putând dezvolta o eczemă de contact din cauza clorului din apă, care are efect iritant. Eczema de contact se manifestă prin mâncărimi; Negi sau micoze, care pot apărea la picior şi care se manifestă prin mâncărime şi exfolierea zonei afectate; Furuncul – persoanele cu un sistem imunitar precar sunt mai expuse acestui risc, din cauza nivelului ridicat de bacterii din apă. De asemenea, de cele mai multe ori dacă se întâmplă ca și cineva să înghită apă din bazin sau din lac nu apare niciun simptom supărător. Cu toate acestea, în unele cazuri persoana în cauză se poate confrunta cu o diaree uşoară.

Ştrandurile gorjene, controlate de reprezentanţii DSP
Potrivit purtătoarei de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, s-au verificat ştrandurile şi nu s-au depistat probleme în urma controalelor efectuate. Cei care doresc să facă o baie la ştrand o pot face liniştiţi. Este bine să evite pe cât posibil scăldatul în lacuri şi bălţi neautorizate, la fel şi în râuri. De asemenea, specialiştii îi sfătuiesc pe cei care doresc să meargă în spaţiile de agrement pentru a se bucura de soare şi apă să respecte câteva norme de igienă. Astfel, celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite ştrandurile sau bazinele publice până ce nu li se vor îmbunătăţi starea de sănătate, să folosească toaletele, să poarte costum de baie şi să facă duş atât la intrarea în bazin, cât şi la ieşire pentru distrugerea potenţialilor germeni de pe piele. Trebuie precizat că pe tot parcursul sezonului cald angajaţii DSP Gorj vor desfăşura controale periodice în vederea respectării normelor igienico-sanitare în vigoare de către deţinătorii de bazine şi piscine.
Minodora Sucea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here