Consilierul județean Nelu Pavel, totodată președinte al Asociației Partida Rromilor “Pro-Europa”, ar putea da explicații în fața procurorilor DNA care ieri i-au audiat pe parlamentarii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun într-un dosar penal greu pentru care procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Camerei Deputaților încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a celor doi. Totul deoarece respectivii ar fi beneficiat direct și injust de fonduri europene derulate prin niște proiecte finanțate de UE pentru integrarea rromilor pe piața muncii. În perioada 2010-2013 Proiectul intitulat “Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, cu finanţare din fonduri europene, s-a derulat și în județul Gorj prin asociația condusă de către liderul rromilor, Nelu Pavel. Anchetatorii susțin că beneficiarii cursurilor din Gorj și alte opt județe din țară trebuiau să primească sume între 300-600 de lei la finalul cursurilor, dar unii au primit doar diploma și nu banii, în timp ce persoane care nu au participat la curs ar fi fost însă remunerate.
Nelu Pavel, aflat ieri într-o judecată țigănească, susținea că nu are nicio calitate în acest dosar, neștiind de cele întâmplate cu deputatul Păun, pe care anul trecut îl afișa în fața liderilor PSD Gorj la o întrunire etnică desfășurată la un restaurant de pe Insulița din Târgu-Jiu. “Nu știu nimic, nu m-a chemat DNA-ul, sunt într-o judecată țigănească nu pot să vorbeasc”, s-a scuzat, miercuri, Nelu Pavel, spunând însă că are funcția de președinte la Asociația Partida Rromilor Pro-Europa, care a derulat astfel de proiecte în Gorj.
De altfel, la Gala Participării Politice a Rromilor, desfășurată în februarie anul trecut, Nelu Pavel se lăuda cu proiectele sale făcute în favoarea tinerilor din etnie astfel: “dintotdeauna am fost un promotor al tinerilor romi, atât prin intermediul Fundației pentru Tineret «Del», cât și în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor «Pro-Europa».
Astfel, consider că formarea unei elite de tineri pregătiți din punct de vedere educațional constituie primul pas în schimbarea mentalității majoritarilor asupra populației rome. Prin urmare, am format o echipă de tineri, studenți și absolvenți care, prin acțiuni de voluntariat, se implică activ în viața comunităților de romi la nivelul județului Gorj”.
Bani doar pentru unii cursanți
Cu toate acestea, anchetatorii DNA au constatat, acum, că prin Asociaţia Partida Romilor “Pro Europa”, s-au organizat mai multe cursuri, în timp ce fondurile europene erau scurse spre alte buzunare. Astfel, în perioada 2010 – 2013, s-a derulat, prin asociația condusă la nivel național de către deputatul Păun, proiectul intitulat “Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, cu finanţare din fonduri europene. Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională şi accesul la o calificare relevantă pe piaţa muncii pentru şomerii tineri, de lungă durată şi persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din nouă judeţe ale ţării – Alba, Bacău, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Mureş şi Vaslui. Programele de formare de care urmau să beneficieze cei din grupul ţintă au fost: lucrător în construcţii, lucrător în izolaţii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerţ, frizer, manichiurist, pedichiurist. DNA precizează că au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, şomeri de lungă durată, şomeri tineri şi persoane inactive.
“A rezultat că unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc. Solicitarea la plată a acestor subvenţii, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele ataşate nu pot justifica modul de cheltuire a banilor”, se spune în comunicat.
Cursuri haotice
DNA menţionează că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanţilor şi fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondul Social European şi din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor. Procurorii au reţinut că a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane de lei (peste 13,3 milioane de lei din bugetul Fondului Social European şi peste 1,5 milioane de lei din bugetul naţional).
Antreprenoriat pentru rromi, un alt curs de donații
La iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor “Pro Europa”, al cărei preşedinte este deputatul Păun, a mai fost realizat, în toate judeţele României, în perioada 2010 – 2013, și proiectul “Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, cu finanţare din fonduri europene. Gorjul nu face excepție motiv pentru care cursul a avut absolvenți și în județul nostru.
Cei de la DNA spun acum că prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă şi implicarea, în iniţiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. Prin cererea de finanţare s-a stabilit că grupul ţintă va beneficia de servicii şi activităţi care să conducă la creşterea capacităţii de a participa pe piaţa muncii, la creşterea motivaţiei de a deveni persoane active şi a gradului de informare. Din probele administrate a reieşit că grupul ţintă, reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urmă neavând cunoştinţă despre faptul că au făcut parte din acest grup.
“În momentul semnării contractului, deputatul Păun a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociaţia Partida Romilor «Pro Europa». Astfel, în contul deţinut de asociaţie, în perioada 27 septembrie 2010 – 19 decembrie 2013 au fost efectuate donaţii în sumă totală de 428.307,11 lei. (…) Obiectivele proiectului nu au fost realizate; majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii susţin că sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane de lei (aproximativ 11 milioane de lei reprezentând fonduri europene şi aproape 1,5 milioane de lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea asociaţiei şi de către managementul proiectului.
Anamaria Stoica
Acuzații grave pentru cei doi deputați
Şeful DNA a transmis, ieri, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea şi referatul întocmite în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a celor doi deputaţi. Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare de bani, toate în formă continuată. Nicolae Păun, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată.