ARTICOL: ,,REMEMBER SABIN VELICAN”

1939

Comemorăm 22 de ani de la trecerea la cele veșnice a celui ce a fost soț, tată, tată socru și bunic excepțional Sabin Popescu-Lupu. Dascăl de excepție, au-todidact, scriitor clasic gorjan și basarabean având în permanență spiritul adevărului și al moralității. Toate acestea au fost încununate de apariția în 1939 a primului roman ,,PĂMÂNT VIU”, la editura Socec. Este invitat de Uniunea Intelectuală din România și obține premiul de debut, când este remarcat de George Călinescu și menționat în monumentala ,,ISTORIE LITERATURII ROMÂNE DE LA ORIGINI PÂNĂ ÎN PREZENT”- 1941, reeditată de editura Minerva – 1982. Continuă să publice: –
1942- la Chișinău – ,,DRUMUL SEVASTOPOLUI” și ,,FRUMOASE”. – 1945 – ,,RUSALIN-VITEAZUL DIN MUNȚI” la Editura Miloșescu -Tg-Jiu.
După pierderea provinciei Basarabiei se refugiază la Târgu-Jiu, unde se stabilește cu familia. Pentru scrierile cu caracter antisovietic și că Basarabia și Transnistria sunt pământuri românești, este lipsit de libertate, condamnat 5 ani din care a executat 2 ani fără a fi judecat.
Întors din detenție, revine cu greu la profesia de dascăl la școli din județ – Școala Ajutătoare – Școala de Copii și Școala numărul 4 din Târgu-Jiu de unde se și pensionează.
Continuă să lucreze la Casa Pionierilor Târgu-Jiu, unde înființează CERCUL DE CREAȚIE LITERARĂ. În același timp, tot aici i se alătură fiul său POPESCU-LUPU TRIFON, care înființează Cercul de pictură, sculptură, traforaj, aero și navo-modele, dar nici mezinul familiei POPESCU-LUPU MARIAN nu rămâne mai prejos și se înscrie la Cercul de Carting condus cu mâna de fier, de regretatul Profesor CONDOIU LONGIN. După 1989, SABIN VELICAN aste ca ,,PASĂREA PHEONIX”, reușind să vadă lumina tiparui câteva romane din ciclul ,,MAREA CĂLĂTORIE”, respectiv cei 70 de ani de creație și activitate profesională și socială astfel: – 1994 – ,,ÎNCÂNTARE” ed Miloșescu Târgu-Jiu; – 1995 – ,,RĂZVRĂTITUL” – Ed Al. Ștefescu-Târgu-Jiu; – 1995-1997 – ,,DOCAN” – vol. 1 și 2 – ed. Gorjanul -Târgu-Jiu; 1998 – ,,GREȘEALA LUI DUMNEZEU” Ed Spicon -Târgu-Jiu; – 1998 – ,, VOLUM DE POEZII” Ed Ager -Târgu-Jiu; -1998 – ,,ROBII DESTINULUI” – Ed Al. Ștefulescu -Târgu-Jiu, având bucuria de al vedea fiind în viață.
Rămase în manuscris, în posesia norei sale, doamna POPESCU- LUPU OLGA: ,,ÎNTRE SICILIA ȘI CARIBDA” , ,,ÎNCĂTUȘARE” , ,,FĂRĂDELEGE”. La 04.10.2016, cu manuscrisul oferit de nora autorului POPESCU-LULU OLGA unica moștenitore se publică la ed Anamarol din București volumul ,,AMINTIRI DESPRE OAMENI ȘI NEOAMENI”. Acest lucru se datorează unuia dintre discipolii învățământului și prozatorului SABIN VELICAN, domn SORIN GIGI POPESCU, fiul renumitului doctor AURELIAN POPESCU, fost medic șef al Maternității din Târgu-Jiu. Domnul SORIN GIGI POPESCU este vicepreședinte al UNIUNII SRIITORILOR DIN ROMÂNIA, fost Ministru Secretar de Stat în Ministerul Justiției care vine la Târgu-Jiu la lansarea acestui volum la Biblioteca Județeană Christian Tell din Târgu-Jiu, în prezența unui numeros public și a numeroase personalități publice ale municipiului și județului nostru dintre care amintim: Prof. Univ. Dr. BOJINCĂ MOISE, Prof. Univ. Dr. BRÎNZAN NICOLAE din cadrul Universității Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, Prof. ZENOVIE CÎRLOGEA, poetul Prof. Dr. ION POPESCU-BRĂDICENI.
Viața și opera scriitorului SABIN VELICAN nu poate fi cuprinsă în aceste scurte evocări, dar putem concluziona că, dumnealui ne-a oferit un exemplu de atitudine civică, voluntar în slujba progresului social al comunității, un om căruia îi pasă de ceea ce se întâmplă în jurul său. Printre numeroase premii primite pentru toata activitate sa în anul 1996 primește TITLUL DE ,,CETĂȚEAN DE ONOARE” AL MUNICIPIULUI TÂRGU-JIU, alături de renumitul Dr. CONSTATIN LULESCU – medic șef infecționist. Îl vom păstra veșnic în sufletele noastre și Dumnezeu să îl odihnească în pace lângă soția sa EUGENIA, fiica OCTAVIA, fiul TRIFON și nepotul MARIAN.
SEMNEAZĂ:
POPESCU-LUPU OLGA – noră
VLAICU-POPA MARIUS EREMIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here