Arjoca a cerut anchetarea lui Moţa şi a lui Caragea

540

Încă un dosar va ţine atenţia opiniei publice orientată spre problemele justiţiei din Gorj, după ce comandantul Poliţiei Judeţene, comisarul şef Viorel Caragea, şi procurorul Emil Moţa, care candidează la şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost reclamaţi la superiori de patronul unui restaurant din Târgu-Jiu, anchetat în cursul verii de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte care ar fi fost „inventate” de către cei doi, cu scopul de a-l îndepărta pe şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj din funcţie.

Povestea pare destul de greu de priceput pentru cei nepasionaţi de un astfel de subiect, dar lucrurile, în esenţa lor, sunt destul de simple. Omul de afaceri urma să fie folosit ca intermediar pentru o presupusă şpagă ce îl avea ca destinatar final pe şeful Parchetului Judeţean, dar flagrantul nu a avut loc niciodată, iar încercările făcute în acest sens de către Poliţie şi Parchet au eşuat, motiv pentru care Arjoca vrea tragerea la răspundere a celor ce s-au folosit de el. Ion Arjoca spune că a depus plângeri atât la Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Afaceristul urmează să fie audiat pe 5 octombrie la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, primind citaţie în acest sens. Deşi bolnav, acesta spune că se va duce. Arjoca îi acuză pe şeful IPJ Gorj şi pe procurorul Moţa de instigare la mărturie mincinoasă, încercarea de a determina mărturia mincinoasă, precum şi de abuz în serviciu contra intereselor personale. Acesta susţine că în cursul lunii mai Caragea şi Moţa au organizat un flagrant care avea ca scop final arestarea sa şi îndepărtarea din funcţie a procurorului şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Gheorghe Focşan, cu care procurorul Moţa a avut mai multe neînţelegeri în ultimii ani. Arjoca declară că flagrantul a pornit de la un autodenunţ scris în stare de arest preventiv de către Aristică Doru Şerban, zis Habitu, pe care Moţa l-a trimis în judecată pentru cămătărie, evaziune fiscală, şantaj şi ameninţare. Acesta trebuia să spună că Arjoca i-a solicitat 15.000 de euro pe care urma să-i dea prim-procurorului Gheorghe Focşan în schimbul intervenţiei acestuia pentru eliberarea lui Habitu.
„Eu cu Habitu mă ştiu de la şcoală, iar cu Gigi Focşan mă cunosc de-o viaţă că dacă am fost şef de cârciumă din totdeauna cred că ştiu tot oraşul. Indivizii ăştia doi au trimis-o la mine în luna mai pe nevasta lui Habitu, care a lucrat şi ea cu mine zeci de ani. Avea pe ea tehnică de înregistrare, dar nu-mi putea spune. Mi-am dat eu seama mai târziu de ce ea era schimbată faţă de cum o ştiam eu şi de ce tot insista că am să-i dau înapoi 15.000 de euro pe care, chipurile, mi i-ar fi dat bărba-su ca să-l scap de arestul preventiv. Vroia să dau banii mai departe, să intervin eu, dar eu nu mă bag în aşa ceva. Din contră, eu i-am spus ei că dacă vrea pot s-o ajut cu vreo 3.000 de euro ca să ia un avocat bun, dar nimic mai mult”, declară Arjoca.
Acesta afirmă că, ulterior flagrantului eşuat care îl viza, procurorul Moţa i-a reţinut sau arestat preventiv în baza altor autodenunţuri făcute de Aristică Doru Şerban pe primarul comunei Peştişani, Florin Pavel, pe liderul PNL Gorj, Dian Popescu, şi fratele acestuia, Gabriel, dar şi pe subsecretarul de stat din Ministerul Economiei, Dumitru Pârvulescu. Ion Arjoca spune că în luna iunie a fost chemat la DNA Bucureşti pentru a da explicaţii în legătură cu cei 15.000 de euro, el negând vreo astfel de înţelegere care viza o intervenţie a sa pentru eliberarea lui Aristică Doru Şerban.
„La începutul lunii septembrie cei de la DNA Bucureşti, oameni cu cap, că altfel poate eram şi eu cu cătuşe acum, mi-au comunicat că nu există nicio dovadă în baza cărora ei să continue ancheta cu cei 15.000 de euro. De altfel, între timp, chiar şi Habitu a revenit asupra declaraţiei sale şi a precizat în scris că nu este nimic adevărat şi că a fost forţat de Moţa şi Caragea să facă acel autodenunţ doar pentru că-i promiseseră că-l vor lăsa în libertate”, precizează Ion Arjoca.
Acesta spune că a decis să-i reclame pe şeful IPJ Gorj şi pe procurorul Moţa pentru că starea sa de sănătate s-a agravat foarte mult în ultimele luni şi nu doreşte ca şi alte persoane să aibă parte de astfel de anchete pe care le consideră abuzive. „Am stat mai mult prin spitale, am ajuns să fac dializă din cauza unor nenorociţi ca ei. Moţa m-a chemat odată la audieri şi i-am spus că nu pot că sunt bolnav şi mi-a zis că tot o să ajung odată în faţa lui, după care a trimis un poliţist să mă ia de acasă, deşi eu de abia mă ţineam pe picioare. Cred că lumea trebuie să ştie cum îşi face el anchetele”, declară Arjoca.
Cei vizaţi de acuzaţiile lui Arjoca nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere sau neavând timp pentru aşa ceva. Procurorul Moţa este la Bucureşti unde susţine examenele în urma cărora speră să devină procuror general al României, iar Viorel Caragea s-a obişnuit deja cu reclamaţiile, el menţionând că oricine poate să reclame orice într-o ţară liberă, dacă îşi asumă şi responsabilitatea pentru cele scrise pe hârtie.
Gelu Ionescu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here