Aproape două sute de persoane din Gorj, diagnosticate cu Alzheimer

705
help concept, special toned photo f/x, focus point selective

La nivelul judeţului Gorj, la sfârșitul trimestrului III al anului 2018, erau în evidențele medicilor 193 de gorjeni diagnosticaţi cu Alzheimer. Specialiștii spun că maladia Alzheimer poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, potrivit unor studii care au analizat factorii de risc pentru această boală.

Obezitatea, nivelul scăzut de educaţie, diabetul de tip 2, îngustarea arterei carotide în zona gâtului, depresia, tensiunea arterială ridicată, un nivel ridicat al unui anumit aminoacid şi fragilitatea organismului sunt puse de acest studiu în legătură cu două treimi dintre cazurile de Alzheimer la nivel mondial.

Tot mai mulţi gorjeni, cu Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă. La nivelul judeţului Gorj, peste 193 de persoane suferă de această boală. „Pe parcursul trimestrului III al anului 2018 au fost diagnosticate încă 15 persoane, alte 16 ieșind din evidențele medicilor. Astfel, la finalul trimestrului, 193 de persoane cu Alzheimer au rămas în evidențele medicilor gorjeni”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Bolnavii de Alzheimer, îngrijiţi de familie
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele în vârstă şi reprezintă jumătate din totalitatea cazurilor de demenţă.
Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă şi a devenit tot mai frecventă odată cu creşterea longevităţii. Deşi nu există încă un tratament eficace care să vindece boala Alzheimer, o serie de mijloace trebuiesc folosite pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii bolnavului şi a-i menţine pe cât posibil activitatea în familie şi societate.
Majoritatea pacienţilor cu boala Alzheimer sunt îngrijiţi la domiciliu de membrii familiei, ceea ce reprezintă adeseori o situaţie epuizantă atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional.
Îngrijirea unei persoane bolnave poate fi însă o experienţă pozitivă, în scopul de a menţine capacităţile restante ale bolnavului şi siguranţa sa.
Chiar din primele faze ale bolii este necesară instituirea unei tutele în cadrul prevederilor legale, pentru rezolvarea relaţiilor de ordin oficial sau financiar.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here