Aproape 170 de persoane cu pneumonie, internate în spitalele gorjene

504

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj continuă monitorizarea cazurilor de viroze şi pneumonie. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru, există aproape 1.500 persoane diagnosticate cu viroze. Grav este faptul că pneumonia a ţintuit la pat 167 de persoane, care se află internate în unităţile sanitare gorjene.

Pneumonia reprezintă infecţia ţesutului pulmonar, cauzată, în principal, de bacterii, virusuri, fungi şi paraziţi. “Simptomele pneumoniei clasice sunt: febră, tuse asociată cu expectoraţie purulentă, durerea toracică; la pneumonia atipică este un debut progresiv, cu tuse seacă, cu dureri de cap, de muşchi, dureri de gât, vărsături şi diaree, erupţii cutanate”, spune pneumologul Marius-Sorin Ciontea. În ultima perioadă, numărul persoanelor diagnosticate cu pneumonie a crescut, la ora actuală fiind 670 de cazuri. Potrivit statisticilor DSP Gorj, la ora actuală avem 167 de persoane internate, după ce au fost diagnosticate cu pneumonie.
Pneumonia nu reprezintă o boală unică, ci mai degrabă un conglomerat de boli, fiecare boală fiind cauzată de un anumit organism microscopic – fie acesta o bacterie, un virus sau o ciupercă.
De obicei, pneumonia apare după ce microorganismele sunt inhalate în plămâni, însă uneori infecţia ajunge la nivelul plămânilor prin circulaţia sanguină sau migrează la plămâni direct de la nivelul unui focar infecţios de vecinătate. “Microbii ajung în plămâni pe cale aeriană, în general, prin inhalarea particulelor infectate, aspirare a secreţiilor nazo-faringiene; răspândirea pe calea sângelui de la un focar infecţios extrapulmonar, de la nivelul unor catetere intavenoase”, mai spune pneumologul Ciontea.

Prevenirea pneumoniei
Pneumologul Marius Ciontea spune că pneumonia poate fi prevenită prin evitarea expunerii la frig, evitarea zonelor aglomerate, întârirea sistemului imunitar.
Mai multe tipuri de pneumonie pot fi prevenite prin utilizarea vaccinurilor. Există vaccinuri care creează protecţie împotriva pneumoniei pneumococice, a pneumoniei cauzate de bacteria Haemophilus influenzae şi a pneumoniei cauzate de virusul gripal, care conduce de asemenea la producerea unei pneumonii bacteriene.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here