În ultima săptămână a crescut numărul îmbolnăvirilor în rândul gorjenilor. Nu mai puţin de 1.175 de persoane au fost diagnosticate cu viroză, în perioada 27 octombrie – 2 noiembrie. Cele mai multe cazuri sunt în rândul copiilor.
Viroza respiratorie reprezintă o boală infecţioasă virală a căii respiratorii superioare ce afectează îndeosebi zona nazală. Ea mai este cunoscută şi sub denumirea de rinofaringită, coriză acută sau mai simplu, răceală. Simptomele care apar pot include tuse, dureri la nivelul gâtului, secreţii nazale (rinoree) şi senzaţia de strănut. Uneori este prezentă şi febra, care în mod obişnuit dispare în decurs de cel mult 7-10 zile.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătatea Publică (DSP) Gorj continuă monitorizarea îmbolnăvirilor, raportările făcându-se săptămânal. Tot mai multe persoane din judeţul nostru ajung la medic unde sunt diagnosticate cu viroză sau pneumonie. Temperaturile scăzute au favorizat înmulţirea îmbolnăvirilor. “În perioada 27 octombrie – 2 noiembrie, 1.175 de persoane au fost diagnosticate cu viroză; 50 de pacienţi au necesitat internare. Cu o săptămână înainte erau 1.066 de cazuri şi 75 de internări”, a explicat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.
Cele mai multe cazuri sunt în rândul copiilor, 111 fiind la micuţii sub un an şi 219 la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-4 ani; de asemenea, 369 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani au fost diagnosticaţi cu viroză, în perioada menţionată.
Sfaturile specialiştilor
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate.
Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Minodora Sucea