APIA, instituția care i-a scos peri albi unui magistrat gorjean

373

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură l-a scos din nou ieri din sărite pe magistratul Gheorghe Gârcu, cel care trebuie să dea un verdict în procesul unei foste angajate a instituției respective, Otilia Arjocu, și a unui cumnat al acesteia, Gheorghe Ogrădeanu. Cei doi sunt acuzați că în urmă cu patru ani au folosit o adeverință falsă la un dosar de finanțare pentru a obține subvenții de la stat de vreo 70.000 de lei pentru o suprafață pe care bărbatul nu o deținea pe raza comunei Padeș.

Judecătorul Gheorghe Gârcu încearcă de câteva ședințe bune ale acestui proces să afle în baza căror norme sunt date subvențiile, ce hârtii trebuie să aducă solicitanții de fonduri și ce trebuie oamenii să facă în schimbul primirii banilor respectivi, nu puțini la număr în cazul suprafețelor mai mari. Magistratul a avut și ieri un schimb de replici mai dur cu reprezentanta APIA în procesul aflat pe rolul instanței, spunând că banii sunt dați de multe ori fără ca solicitanții să facă ceva cu ei în scopul pentru care le sunt dați.
Normele și cadrul legal care reglementează modalitatea de acordare a subvențiilor nu l-au interesat prea mult pe magistrat, acesta fiind de părere că banii s-au dat mult prea ușor și fără a se face verificări minuțioase în teren, care să ateste corecta folosire a lor. “Îmi vine să-mi pun ștreangul de gât”, a exclamat judecătorul la un moment dat, în timp ce discuta cu reprezentanta APIA în proces despre normele respective. La termenul de ieri magistratul a audiat ca martori mai mulți localnici din Padeș care au povestit cum au obținut subvenții de la APIA și ce au făcut în schimbul banilor primiți, Gârcu fiind de părere că banii s-au dat prea ușor și fără prea multe verificări.

Moşteniri sub semnul întrebării
Martorii veniți de la zeci de kilometri distanță au spus că au moștenit de la străbuni terenurile pentru care primesc subvenții de zeci de mii de lei, actele de care s-a interesat magistratul fiind însă simple contracte de vânzare cumpărare, încheiate și cu un secol în urmă. Oamenii au spus că ei au respectat normativele care li s-au cerut, ei spunând că și inculpatul Ogrădeanu are pământ pe raza comunei Padeș, moștenit de la tatăl și bunicul său. Procurorii DNA îl acuză însă pe acesta că a încasat subvențiile fără să aibă terenul cu acte în regulă și că ar fi folosit la dosarul depus la APIA o adeverință pe care a fost trecută în fals o suprafață mult mai mare, cea care a “rezolvat” cu aprobarea finanțării fiind cumnata sa Otilia Arjocu, fostă angajată a APIA Gorj, găsită incompatibilă în trecut cu funcția respectivă și trimisă în judecată și în alte procese penale cu acuzații asemănătoare.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here