Direcția de Sănătate Publică Gorj atenționează cetățenii din Ploștina și Roșiuța că apa din fântânile acestor localități, dar și din apa arteziană de utilitate publică nu corespunde examenului bacteriologic prin parametrii, mai exact în apă găsindu-se bacterii coliforme, enterococi și, mai grav, Escherichia Coli(E-Coli), cea care produce enterocolite grave și infecții urinare. Mai exact, cele cinci probe luate de inspectorii DSP de izvoarele captate în cele două localități, unul aflându-se în Ploștina, lângă banda de cărbune, nu corespund nici examenului chimic legat de duritatea apei. De asemenea, culoarea apei nu este cea corectă, ca și nivelul de amoniu. Neconformitatea apei se datorează neasigurării zonelor de protecție sanitară și întreținerii necorespunzătoare a surselor publice locale.
•Două izvoare, în perimetrul fostei gropi de gunoi a orașului, în prezent închisă
•La fântânile publice, situate pe DN66, există căni pentru băut și nu sunt mesaje de prevenire
Pe data de 6 septembrie, Direcția de Sănătate Publică Gorj a comunicat faptul că în urma unui control tematic făcut în zona Ploștina-Roșiuța pentru verificarea calității apei atât din fântânile populației, cât și din rețeaua publică s-a depistat, în ambele cazuri, apă neconformă. Mai exact, în apă s-a depistat E-Coli, enterococi și bacterii coliforme, mai puțin din sursa Pinoșanu-Ploștina. În rest, toate probele nu corespund examenului chimic privind duritatea apei, culoarea(asta mai ales din sursa aflată lângă banda de cărbune), amoniu și turbiditatea. Autoritățile din Motru sunt obligate să informeze populația în vederea neconsumării apei respective atât din fântâni publice, cât și private, dar și să îndepărteze sursele de populare. Apele infestate trebuie, de asemenea, curățate, instalațiile de furnizare a apei în special, iar apa dezinfectată. De altfel, în ambele localități ar fi 100 de gospodării afectate, ieri, locuitorii neștiind că nu mai au voie să consume apa respectivă.
Apa din rețeaua publică trebuie oprită
Ileana Sfârlează, directorul adjunct al DSP Gorj, a confirmat pentru Gorjeanul că în ambele localități de lângă Motru atât fântânile, cât și apa din rețeaua publică este infestată, explicând cetățenilor că trebuie să își curețe fântânile, iar autorităților să oprească apa furnizată la robinete. “Prezența E-Coli, dar și a altor bacterii în apă impune anumite măsuri pentru populație și autorități. Primăria Motru trebuie să informeze populația să nu mai consume apă până când aceasta nu este dezinfectată și eventual să asigure apă pentru cetățeni. Tot autoritățile trebuie să îndepărteze sursa de populare a apei și să monitorizeze calitatea apei. În ceea ce privește proprietarii fântânilor infestate, aceștia trebuie să suporte cheltuieli legate de dezinfectarea sursei de apă, care se face prin clorinare”, a declarat Sfârlează, cu mențiunea că la ultimele controale s-au mai găsit aceleași probleme și în alte localități.
Situație delicată, copii mici!
Situaţia de la Ploștina și Roșiuța este delicată după rezultatul analizelor de laborator care au confirmat prezenţa bacteriei E-coli în apa din gospodării. Asta deoarece până în prezent nu s-au luat niciun fel de măsuri de conștientizare a popolației, iar în gospodăriile afectate sunt și copii mici. Autoritățile ar trebui să deschidă și o anchetă pentru a lămuri cum a fost infestată apa, să oprească furnizarea apei potabile și să asigure cu sprijinul ISU apă cetățenilor din cele două sate.
ANAMARIA STOICA