Anul universitar începe la UCB Târgu-Jiu cu salarii tăiate

921

Cadrele didactice și personalul auxiliar al singurei universități de stat din județul Gorj este la un pas să intre în activitate, pe 1 octombrie, cu salarii diminuate și nu majorate ca și la restul universitarilor din țară. Asta deoarece Universitatea “Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu trece, din vară, printr-o criză financiară, care a impus, la ultima ședință de Senat, reducerea cheltuielilor salariale cu 25%, și asta pentru o perioadă nedeterminată.

Din luna august, salariile bugetarilor din învățământul universitar de stat au crescut odată cu aprobarea Ordonanței de Urgență care modifică și completează OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Efectele acestei legi s-au simțit însă la salariile bugetarilor abia luna aceasta, odată cu încasarea pe 10 septembrie a chenzinelor aferente lunii august. De majorări salariale au avut parte și cele 130 de cadre didactice de la Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, ca la câteva zile după încasarea banilor, aferenți lunii august, Senatul UCB, întrunit în ședință, să stabilească, printr-o hotărâre, că instituția nu poate suporta financiar și aceste majorări.
Hotărârea nr.20 a Senatului UCB, articolul 3, din 16 septembrie 2016, stabilește astfel că “se aprobă, în baza consultărilor cu Președintele Senatului, Rector și cadre didactice din Universitate, diminuarea cu 25% a cheltuielilor salariale începând cu luna septembrie 2016, până la redresarea financiară a instituției”. De altfel, universitatea din Gorj a apelat deja și la alte reduceri, pentru a evita intrarea instituției în incapacitate de plată.

Fără posturi vacante la UCB
Deja, din vară, conducerea UCB a luat măsuri pentru diminuarea cheltuielilor salariale. Universitatea din Gorj a dispus şi alte reduceri pentru a evita intrarea instituţiei în incapacitate de plată. Indemnizaţiile de conducere nu se mai acordă, abonamentele de telefonie mobilă şi internet au fost rediscutate, în timp ce personalul a intrat, în urma unor evaluări interne, pe rând, în concediu fără plată, pe parcursul verii. “După hotărârea Senatului, măsurile care se vor lua pentru diminuarea fondului de salarii al UCB se vor stabili prin consultări cu consiliile facultăţilor şi cu reprezentanţii Direcţiei Generale Administrative”, a declarat purtătorul de cuvânt al UCB, Oana Popescu, care anunță că UCB a blocat posturile vacante, mai ales de conducere, și a diminuat cuantumul plății cu ora.
Sindicatul din cadrul UCB consideră, de asemenea, că hotărârea luată de Senatul instituției nu ar fi bătută încă în cuie. Cristinel Popescu, liderul Sindicatului Universitas al UCB Târgu-Jiu, a declarat că structura pe care o conduce va purta discuții cu conducerea instituției, asta după ce sindicatul va fi convocat pentru a stabili ce măsuri se pot lua pentru evitarea diminuărilor salariale.

Sindicatul Universitas merge la consultări
“Salariile diminuate se vor simți abia la încasarea banilor pe septembrie, în chenzina ce va fi virată pe carduri pe 10 octombrie. Până atunci eu sper să mai avem câteva consultări cu conducerea universității, deoarece chiar dacă înțelegem măsura luată de Senat, nu putem spune că este și legală, dacă aceasta se va răsfrânge direct asupra salariilor. Ordonanța modificată, intrată în vigoare în august, stabilește majorări salariale pentru bugetarii din universități, fără excepții. Nu ar fi corect ca universitarii din Craiova să aibă salarii mărite și cei de la Târgu-Jiu nu. Din acest motiv vom purta discuții pentru a le explica celor din conducere că profesorii pot apela oricând la instanța de judecată pentru recuperarea drepturilor salariale, iar, în final, UCB va fi obligată să le achite banii, plus cheltuielile de judecată”, a declarat liderul Universitas, Cristinel Popescu. Sindicalistul menționează că dacă se va ajunge la reduceri salariale, UCB nu va obține decât o păsuire, fiind indicat să se facă totuși economii în altă parte.

Nu vor greve ori alte măsuri de protest
Liderul de sindicat susține că nu va apela la alte măsuri de convingere a conducerii UCB, adică nu va face grevă, deoarece înțelege problemele financiare cu care se confruntă instituția, diminuarea fondurilor salariale nedatorându-se Senatului ori rectorului universității.
Cristinel Popescu susține că nici reducerea timpului de lucru nu ar fi o soluție legală, deși măsura este aplicată deja pentru personalul auxiliar al universității din Reșița, deoarece nu este corect ca timpul de lucru să fie de patru zile pe săptămână.

La UCB Târgu-Jiu lucrează 130 de cadre didactice, cel mai mic salariu avându-l asistenții universitari care primesc lunar un salariu de bază de aproximativ 2000 de lei. Salariile sunt mai mari cu câte 1000 de lei pentru lectori, conferențiari și profesori doctori, în funcție însă de vechime. Potrivit ordonanței aplicabile din august, un profesor universitar cu vechime în învăţământ între 6-10 ani are acum salariul de bază cuprins între 2.991-3.465 de lei, în timp ce un universitar cu peste 40 de ani de vechime ajunge la 6.935 de lei lunar. La UCB Târgu-Jiu sunt înscriși 3000 de studenți, atât la buget, cât și la taxă.
Anamaria Stoica

5 COMENTARII

  1. Nu stiu de ce nu apar si astfel de stiri in presa pentru ca daca un simplu cetatean al orasului le cunoaste sigur presa stie mult mai multe …….este un mister pentru mine …….documentati-va verificati si scrieti si altfel de articole…… mai la obiect si mai impartial…..

  2. Absolventi de bac inscrisi la univ din ce in ce mai putin= venituri din taxe reduse
    Salarii exagerat de mari ( unii peste suta de milioane) ai unor profesori ( care nu vin la cursuri nici macar pentru a justifica aceste salarii ci trimit asistenti sau alte cadre sa le faca cursurile ) = cheltuieli exagerate cu salarizarea in detrimentul celorlalte cadre sau personal auxiliar ce au salarii de 1500-2000 lei net .
    Cheltuieli cu cofinantari de proiecte fantasmagorice fara nici o finalitate sau eficienta ( rapoarte, situatii pe hartie dar care nu vin cu nimic concret in sprijinul universitatii. Salariazarea persoanelor din aceste proiecte este facut si din banii universitatii deci numai o parte privilegiata ( nu oricine este coptat in aceste proiecte) beneficiaza de eventuale cresteri ale veniturilor salariale.
    Sporuri si gradatii de merit foarte substantiale ce nu sunt acordate conform competentelor ci doar ,,apartenetei de grup privilegiat”
    Cheltuieli cu abonamente de telefonie imense nejustificate care nu duc decat la marirea cheltuielilor in conditiile in care veniturile din taxe sunt din ce in ce mai mici.
    Management efectuat doar pentru interese proprii sau de grup in detrimentul bunului mers al universitatii sau cel putin al stoparii si diminuarii din timp a unor cheltuieli nejustificat de mari pentru a nu ajunge cum sa ajuns de altfel la acesta criza financiara de care ar trebui sa dea socoteala conducatorii universitatii asa cum ar trebui sa dea socoteala politicienii , guvernantii si altii.
    Probabil ca mai sunt si alte cauze ce nu sunt cunoscute publicului larg cum au fost cele enumerate mai sus dar aceste aspecte privind cheltuirea banului public ar trebui verificate de catre orbanele competente pentru a stopa cat mai este posibil prabusirea singurei universitati de stat dinj gorj.
    La televizor apar fel de fel de comentatori ce sustin teoria ca interesele de a distruge ce este bun din tara asta sunt interese externe dar in multe cazuri cum este si al univ. c-tin brancusi vina sau nepriceperea este interna si aprtine in totalitatea unor asazisi conducatori de institutii care nu inteleg ar trebui sa plece sau sa fie dati afara sau….
    Vina este si a cadrelor universitare pentru ca tolereaza si se complac sa nu reactioneze pentru a nu intra in vizorul conducerii si a fi penalizati sau dati afara ( in conditiile in care multe cadre incaseaza venituri salariale consistente)
    Pacat pentru ca in acest context si acesta situatie multi absolventi de liceu vor opta pentru alte universitati din regiune sau din tara pentru ca ,, universitatea se pare ca nu mai poate functiona in viitorul apropiat ”

  3. Cat timp, acest ticalos de Gorun va dicta, la aceasta universitate se va alege praful.Este o gasca de incompetenti acolo, iar daca nu se va sparge buba, UCB-ul va dispare.Si este un mare pacat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here