Antreprenorești, pe Transalpina!

2490

Organizatorii celei mai importante întruniri de la acest început de an din Novaci, pe teme de dezvoltare a turismului în zonă, se declară mai mult decât mulțumiți de cum s-a desfășurat conferința „Antreprenorești vine pe Transalpina”. Discuțiile, desfășurate în prezența ministrului Dan Vâlceanu, precum și a secretarului de stat din ministerul agriculturii, Aurel Simion, au strâns în jurul ideii de înființare a Organizației de Management al Destinației (OMD) Transalpina, atât autorități publice, cât și antreprenori și investitori din domeniul turismului. Printr-un comunicat de presă organizatorii au menționat că aceasta este prima întâlnire de acest gen care poate ajuta în următorii ani dezvoltarea turismului în Gorj, mai ales dacă OMD Transalpina va prinde viață. „Sub coordonarea Mariei Moța, coordonator regional al proiectului ,,Antreprenorești – Adoptă un sat” și a moderatoarei Hilde Brandl, antreprenor/architect – coordonator al proiectului, și, totodată Ambasador al zonei Transalpina, conferința a pornit de la premiza că uniți putem face ca lucrurile să demareze și să funcționeze după o strategie agreată și respectată de toți cei implicați, iar discuțiile au fost guvernate la unison de sintagma împreună reușim. Înființarea OMD Transalpina – Organizație de Management a Destinației – cu rol principal în dezvoltarea comunităților cu potențial turistic situate în partea de nord a Olteniei și creșterea competitivității turismului românesc prin managementul participativ al destinațiilor turistice a fost un punct important al agendei, abordat în cadrul discuțiilor de către Dragoș Anastasiu, Vicepreședinte Alianța pentru Turism, care a subliniat că ”spiritul antreprenorial este despre echipe, despre împreună, nu despre a spune celuilalt cum să facă și că trebuie să facă, ci despre facem împreună. Iar OMD-urile sunt despre împreună!”
La rândul său, Dan Vîlceanu ministru al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a menționat sprijinul pe care PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) îl acordă înființării OMD-urilor la capitolul turism. Totodată, a adus în atenția participanților programul ,,România atractivă” care asigură fonduri pentru reabilitarea a 225 de obiective, dar și promovarea a 300 de situri turistice, incluse în 12 rute culturale. Totodată, Aurel Simion, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii a reamintit participanților despre programele desfășurate în mediul rural și disponibilitatea lui de a informa beneficiarii în acest sens”, au transmis organizatorii. De asemenea, participanților le-au fost prezentate câteva reguli simple de care autoritățile vor trebui să țină cont atunci când vor autoriza noi construcții în zonele turistice. Hilde Brandl a prezentat beneficiile Ghidului pe care Ordinul Arhitecților din România l-a făcut pentru aproape toate regiunile din Romania și pe care, deja, câteva primării și Consilii Județene l-au adoptat și-l vor implementa ca regulament. ,,Când mergem în vacanțe în Italia, Spania, ne place acea omogenitate, materialele, care cumva curg. Este o cromatică care se repetă și este ceea ce și în România trebuie să conștientizăm, că este nevoie nu de individualism la maxim, ci de a face împreună o gândire arhitecturală”. Primari ai localităților Polovragi, Baia de Fier, Vaideeni, Malaia și Novaci – gazda evenimentului, au fost interesați de toate punctele expuse și participat activ la discuții pe teme particulare, pe nevoile pe care le au. Inițiatori de programe și antreprenori din zona Novaci și împrejurimi, au relatat în partea a doua a conferinței, bunele practici în dezvoltarea unei comunități și modele de antreprenoriat de succes, care au avut un impact deosebit în rândul audienței. Marius Bostan, antreprenor/lider RePatriot, a menționat că Antreprenorești este despre mentalitate și despre faptul că România are o forță fantastică care nu a fost încă dezlănțuită de oameni, ,,prin forța economiei de piață, bazată pe niște principii și credințe serioase”. Totodată, cum printre antreprenorii prezenți se aflau și repatriați, a subliniat că ,,Diaspora este ancora noastră de securitate și stabilitate”, care prin programe precum Start Up au reușit să dezvolte satul românesc.
Novăcenii au dorit să-și aducă aportul la evenimentul care i-a adus pentru un weekend în sufletul miilor de români, care au participat, dar și a celor care au urmărit online activitățile. Astfel oaspeții au fost primiți cu pâine și sare, voie bună și bucate alese, în bătătura familiei Ungureanu, la ,,Petrecerea gospodarilor novăceni” unde Ansamblul Folcloric Nedeia, coordonat de Elena Basarabă și acompaniat de taraful zonal, au oferit un spectacol de excepție”, au mai transmis organizatorii, proiectul „Antreprenorești” urmând să continue anul acesta și în alte locații din țară.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here