Angajați fericiți! Cine încasează prime generoase de Paște

1239

Câteva mii de persoane din județul Gorj vor primi, și în acest an, „un plus” la salariu, sub formă de prime în bani sau tichete-cadou. Funcționarii din instituțiile publice se uită însă lung după recompensele extrasalariale, ei bucurându-se mai degrabă de zilele libere oferite de stat. Cele mai mari prime le vor încasa, ca de obicei, angajații Complexului Energetic Oltenia și cei ai Direcției Silvice Gorj. În mediul privat, prea puțini angajatori își răsplătesc salariații, fie că este vorba de bani, cadouri sau zile libere suplimentare.

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia vor încasa o primă de 1.100 de lei, sub formă de tichete-cadou, cu ocazia sărbătorilor pascale. Este posibil ca aceasta să ajungă în conturile oamenilor abia după 1 Mai. Cert este că salariații CE Oltenia vor beneficia, înainte de Paște, de prima de combustibil în valoare de 600 de lei. „Discuția a fost să se dea amândouă înainte de Paște”, susțin sindicaliștii. „I-am zis primă de 1 Mai, ca să nu o fiscalizăm, dar am discutat să o dăm înainte de Paști. Știți bine că Paștele este foarte aproape de 1 Mai și, pentru a beneficia de acea facilitate fiscală, asta a fost discuția, să se dea amândouă înainte de sărbătorile pascale”, a precizat, joi, Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Liderul de sindicat crede că prima se va acorda, totuși, luna viitoare. „Acum degeaba am discutat noi și ne-am propus să o dăm înainte de Paști. Compania are obligația de a-i informa pe oameni și de a le spune dacă are lichidități să o achite până de sărbători. După ce informații am, și la câți bani se vor mai da pe certificatele de CO2, nu cred că vom avea fluxul financiar să se poată da acum. Dar, cine știe, poate avem o surpriză și o să primim banii de Paște. Deocamdată, nu am ce să spun concret, pentru că nu ne-am întâlnit nici în comisia de negociere. E puțin probabil să ne vedem vineri, pentru că nu am primit adresă oficială de convocare”, ne-a mai declarat Pîrvulescu.

Prime și la UM Sadu
De prime de Paște vor beneficia și cei 840 de salariați ai Uzinei Mecanice Sadu. „O să acordăm 300 de lei de persoană. Programul de Paște încă nu l-am stabilit, dar e posibil să nu lucrăm până pe 3 mai. De luni își vor primi banii, am zis să-i dăm mai aproape de sărbători”, a declarat Constantin Tănăsoiu, directorul UM Sadu.
Imediat după Paște, UM Sadu va face noi angajări. „În principiu căutăm operatori în cadrul secțiilor – muncitori. Nu știu să estimez acum câte persoane vom angaja. Avem comenzi, nu e asta o problemă”, ne-a mai declarat directorul Tănăsoiu, care speră că în acest an uzina va avea parte de investiții serioase: „Promisiuni sunt, iar dacă s-ar concretiza, investițiile ar fi consistente”.

Recompense pentru pădurari
Prime generoase de Paște vor încasa și cei peste 400 de angajați ai Direcției Silvice Gorj. Vorbim despre o sumă în bani de 300 de lei, tichete-cadou în valoare de 540 de lei, dar și de „cadouri” pentru copiii salariaților, respectiv 180 de lei pentru fiecare copil cu vârsta până în 18 ani. „Am început deja să virăm banii”, ne-a declarat Ovidiu Cîrstoc, șeful Direcției Silvice Gorj.

Zile libere pentru bugetari
În schimb, bugetarii vor trebui să se mulțumească și de această dată cu zilele libere oferite de guvernanți. „Noi nu primim asemenea stimulente financiare”, a declarat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj. Salariații instituției vor beneficia însă de o minivacanță în perioada 26 aprilie-1 mai.
„Consiliul Județean Gorj nu acordă prime. Doar cei care sunt membri de sindicat primesc din partea sindicatului câte 150 de lei din fondul constituit din cotizații. E aceeași sumă ca și de Crăciun”, a spus Oana Paloș, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Gorj.
Guvernul a stabilit ca data de 30 aprilie să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul bugetar, având în vedere că miercuri, 1 mai, este zi liberă nelucrătoare, conform Codului Muncii. Și Vinerea Mare va fi zi liberă pentru angajații de la stat.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here