Angajat „la negru” într-un centru de colectare a hârtiei

170

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, au depistat în urma controalelor efectuate în perioada 4-8 noiembrie, un angajator de la un centru de colectare a hârtiei din municipiu care îşi desfăşura activitatea cu o persoană „la negru”. Drept urmare oamenii legii au aplicat amendă în cuantum de 10.000 de lei pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare.

Inspectorii ITM Gorj au desfăşurat în perioada 4-8 noiembrie 2013 o serie de acţiuni de control şi informare în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost efectuate 14 controale, dintre care 12 au fost pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma acestora, oamenii legii, au descoperit 1 angajator care utiliza munca „la negru” având o persoană fără forme legale de angajare. Persoana fără contract de muncă a fost localizată în municipiul Târgu-Jiu, la un centru de colectare a hârtiei. De asemenea în cadrul acţiunilor de control, inspectorii ITM Gorj au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale la 5 angajatori în valoare totală de 19.500 lei.

Controale inopinate la Motru şi Târgu-Jiu
În data de 11 noiembrie 2013, reprezentanţii ITM Gorj, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj au efectuat mai multe controale inopinate în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă în Târgu – Jiu şi zona Motru la exploatările de cărbune din microcariere precum şi în alte sectoare de activitate. În urma verificărilor efectuate, echipele de control au găsit un număr total de 9 persoane fără forme legale de angajare. “O societate comercială având ca obiect de activitate prelucrări metalice care folosea persoane “la negru”. Din declaraţiile solicitate la faţa locului şi în urma verificărilor preliminare au fost depistate la societatea enunţată un număr de 5 persoane fără forme legale de angajare. În acest sens, angajatorul va fi sancţionat contravenţional conform legislaţiei în vigoare. Iar în Motru au fost depistate 4 persoane fără forme legale de angajare, o persoană desfăşura activitate în carieră de cărbune şi celelalte 3 în alte domenii de activitate (magazin, service auto, comerţ). Toate controalele efectuate vor fi definitivate în zilele următoare la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj”, a precizat George Romanescu, şeful ITM Gorj.

Sancţiuni contravenţionale în valoare de 12.000 lei
În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, pentru respectarea prevederilor legale au fost efectuate 24 de controale, în care au fost depistate 20 de neconformităţi, pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 12.000 lei. “Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neasigurarea organizării şi funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă, instruire necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă, stingătoare auto expirate”, a mai spus Romanescu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here