ANFP îl scoate în afara acuzațiilor pe directorul Boeriu pentru concursul de șef Birou Inspecție și Control al DSP

910

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a transmis, recent, Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj un răspuns cu privire la concursul de recrutare, organizat la jumătatea lunii ianuarie, pentru ocuparea funcției publice de conducere vacante de șef birou Inspecția și Controlul Factorilor de Risc din Mediul de Viață și Muncă, din cadrul DSP, care a făcut obiectul unei reclamații la acest organism. ANFP a considerat astfel că nu se impune suspendarea concursului în cauză, deoarece organizarea și desfășurarea acestuia nu a fost contrară legii. Pentru postul în cauză s-au înscris la concurs două persoane, una obținând sub nota 1, în timp ce a doua a luat în jur de 6. Postul nu a fost ocupat, deoarece niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină notă de trecere spre proba a doua a concursului, cea de interviu.

DSP Gorj a scos la concurs, pe data de 15 ianuarie, funcția publică de conducere de șef birou Inspecția și Controlul Factorilor de Risc din Mediul de Viață și Muncă. La proba scrisă se prezintă însă două persoane, una din cadrul DSP Gorj și un salariat al Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj. Atât în ziua concursului, cât și cu câteva zile înainte, reprezentanții unei direcții de control a Ministerului Sănătății s-au aflat în instituție, ei supraveghind astfel și proba scrisă stabilită pentru data de 15 ianuarie 2016. Acest lucru nu a împiedicat însă apariția unor reclamații ulterioare, către ANFP, legat de organizarea competiției în cauză, cu atât mai mult cu cât niciunul dintre cei doi participanți nu au reușit să obțină 70 din cele 100 de puncte stabilite de organizatori.
Mai exact, candidatul din DSP obține în jur de 60 de puncte din 100, în timp ce al doilea competitor din cadrul DGASPC a luat mai puțin de 10 puncte din 100. Niciunul dintre cei doi nu au mai intrat la proba de interviu, postul în cauză rămânând astfel neocupat. Trebuie însă ca ANFP să comunice când va fi scos iar la concurs, lucru pe care încă nu l-a făcut.

img108 img109Studiile economice, cerință legală!
Reclamațiile la adresa directorului DSP, Marius Boeriu, adresate ANFP, au avut la bază, în special, cerința comitetului director al instituției de a solicita studii economice pentru postul în cauză. Asta deși, DSP a explicat că, timp de un an, postul de inspector șef, ocupat de dr. Nicolae Dineață, pensionat, a rămas vacant, nefiind ocupat nici măcar la concursul organizat în 2015. Mai mult, organizatorii au luat în calcul pentru stabilirea acestei cerințe și că atribuțiile din fișa postului pentru ocupantul funcției vacante de șef Birou Inspecție sunt de natură economică, lucru care s-a avut în considerare și la stabilirea biografiei de concurs. De asemenea, s-a pus în balanță și că DSP București a luat o măsură similară, cu atât mai mult cu cât politica de personal “o face fiecare instituție în funcție de necesitățile pe care le are în vedere și de resursele umane existente”.
“În concluzie, având în vedere considerentele de ordin legal prezentate mai sus, în situația sesizată nu erau incidente prevederile art.73 din HG NR.611/2008, cu modificările și completările ulterioare care dispun cu privire la suspendarea concursului, întrucât stabilirea condițiilor de studii necesare ocupării funcției publice de șef birou-Biroul Inspecție și Controlul Factorilor de Risc din Mediul de Viață și Muncă din cadrul DSP Gorj, nu convine dispozițiilor legale privind organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice”, se arată în răspunsul ANFP, transmis DSP Gorj pe 25 februarie 2016. Răspunsul pozitiv în cauză nu ferește însă DSP Gorj de alte verificări, ale altor organisme, chiar pornite de la sesizarea în cauză.

Corpul de Control al Prefectului, în verificări la DSP!
De altfel, ultimele concursuri din DSP Gorj au făcut și încă fac obiectul, cu precădere în ultimele patru luni, a unor anchete dispuse, pe baza unor plângeri, de mai multe organisme ale statului. Mai exact, plângerile ajunse la ANFP, la DNA Craiova, la Direcția Județeană Anticorupție Gorj, la Ministerul Sănătății prin: Comisia de Disciplină, Corpul de Control și Audit, la primul-ministru, la Președinția României, la Ministerul Dezvoltării și la Curtea de Conturi a României, legat de aceste concursuri, urmate sau nu de angajări, au impus verificări ample ale acestor instituții la DSP-ul din județul nostru. Acuzațiile privesc doar faptul că organizatorii nu ar fi respectat legislația în vigoare după vacantarea posturilor în cauză. O parte dintre anchete s-au terminat ori sunt în curs de finalizare, în timp ce anchetele penale au primit NUP-uri, dar cu toate acestea verificările continuă.
Ultimul organism aflat în aceste zile în verificări la DSP Gorj este chiar Corpul de Control al Prefectului, care desfășoară aici un control tematic. Verificările nu au legătură însă cu concursul din 15 ianuarie, deoarece ANFP a transmis răspunsul în cauză, inițial, noului prefect Gheorghe Paraschivu, și apoi DSP Gorj.
Anamaria Stoica

6 COMENTARII

  1. Creerul grupului infractional de la dsp gorj este dir ec Botanel,asta face toate combinatiile cu concursuri,achizitii si transferuri de personal..rog verificati contractele prestari servicii si achizitiile facute de cand e directoare

  2. Sa ne spuna si noua cine a dat NUP daca e asa curat doctorul Boeru..sa nu confunde cercetarile facute de mascaricii de la prefectura sau corpul de control al ministerului cu anchetele DNA -ul!tic-tac tic-tac…

  3. Concursul de la DSP e illegal, nu pentru ca ANFP nu a dat viza, ci pentu ca Structura Organizatorica si Statul de Functiouni ale DSP Gorj nu sunt aprobate de ordonatorul principal de credite, in septa fiind vorba de ministrul sanatatii. Mai mult, posturile de conducere au fost create si apoi ocupate abuziv, pentru a promova camarilla politica. Degeaba ai viza ANFP, pentru ca aceasta viza se refera doar la gestiunea functiei publice si nu de structura DSP de care se ocupa Ministerul Sanatatii. IN DSP Gorjsunt: Firme de casa care tin loc de secretara si sofer, dupa ce ai disponibilizat secretara si soferul, posturi create fara aprobarea ministrului, achizitii inutile, certuri, scandaluri etc. etc. Asta inseamna ca baietii de la DSP nu se ocupa de sanatatea publica ci doar de interesele lor personale. Asta inseamna ca DSP e o institutie inutila ce trebuie desfiintata cat mai repede.

  4. este incredibil cum dezinformati opinia publica,eu sunt medic,specialitatea igiena,am vrut sa ma inscriu la acest concurs dar cerintele in domeniul economic nu mi-a permis acest lucru!in toata tara aceste posturi sunt ocupate de catre medici,numai la gorj un idiot ca Boeriu a crezut de cuvinta ca trebuie un economist pe postul respectiv.consultati bibiografia concursului si observati ca este din domeniul medical in proportie de 85%.daca doamne fereste se declanseaza in Gorj un caz asemanator bebelusilor di Arges,cine face controlul la alimente si in spitale???economistul sau specialistul…acest director trebuie demis imediat,reprezinta un pericol public prin hotararile idioate pe care le ia impreuna cu alti tampiti care il sfatuiesc aiurea.vad ca e cercetat nu gluma de atatea institutii,nu iese fum fara foc!o sa vin special in Targu Jiu sa-i fac o plangere penala pentru abuz in servici contra intereselor persoanelor,sa vedem atunci daca mai ia NUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here