Anchete la Târgu-Jiu. Copii trimişi în tabără şi abandonaţi pe aeroporturi

2650

Circa o sută de copii s-au trezit abandonaţi pe aeroporturile din Doha, Milano şi Tokyo de reprezentanţii unui ONG din Târgu-Jiu care au organizat două tabere, una în SUA, iar cealaltă în Japonia. Copiii au rămas fără bilete de avion şi nu au avut posibilitatea să se întoarcă în ţară, deşi părinţii au plătit sute de euro pentru mult visata excursie. Ministerul Turismului s-a autosesizat şi a dispus verificări de urgenţă la sediile ONG-ului aflate în Bucureşti şi Târgu-Jiu. Şi Poliţia Gorj a anunţat că a deschis dosar penal pentru înşelăciune.

Copiii au plecat în tabere organizate de Asociaţia Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, ce activează din aprilie 2004, fiind condusă de soţii Ghinoiu, ambii profesori în Gorj. Iulian Ghinoiu a predat istorie la o renumită şcoală din Târgu-Jiu, în prezent aflându-se în concediu fără plată. „Profesorul este suspendat din activitatea didactică, se ocupă doar de asociaţie. Această asociaţie nu are parteneriat cu inspectoratul sau cu ministerul. Precizez că îşi asumă integral responsabilitatea activităţilor pe care le desfăşoară. Cerem instituţiilor abilitate, am rugat-o deja pe inspectoarea generală, să trimită în toate şcolile o solicitare expresă ca părinţii să fie informaţi şi să nu-şi mai trimită copiii dacă nu au certitudinea că sunt pe mâini bune”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Au curs reclamaţiile
Pagina de facebook a asociaţiei a fost luată cu asalt de părinţi revoltaţi care au reclamat condiţiile de cazare, transport şi masă. În plus, la întoarcere, copiii nu aveau bilete de avion, unii fiind blocaţi ore în şir pe aeroporturi. Se pare că profesorul s-ar fi certat cu soția, după care a dispărut. Dan Călinescu, tatăl unor copii care au participat la tabăra din Statele Unite, a declarat, pentru news.ro, revoltat, că grupul din care făceau parte copiii săi a fost scindat, la finalul vacanţei, iar o parte au ajuns în aeroport la Milano, iar alţii în aeroport la Viena. „S-a organizat o tabără pentru copii, în SUA, de către un ONG, Tineri parteneri. Grupul a fost format din 73 de persoane şi un singur însoţitor. Au plecat spre SUA cu escală în Milano, apoi s-au trezit în Times Square singuri, nesupravegheaţi. Trecem peste transportul oribil pe care l-au avut acolo, trecem peste faptul că la plecare o fetiţă a fost uitată la hotel, trecem şi peste cazarea care a fost total improprie. Au fost cazaţi şi şapte copii în camera de cinci paturi. Problema este că la întoarcere copiii au fost abandonaţi în aeroporturi”, a declarat Călinescu.
Unii dintre copii au reuşit să ajungă acasă, după ce părinţii le-au cumpărat bilete, alţii au fost repatriaţi cu ajutorul Ministerului de Externe.

Fără licenţă de turism
Între timp, au demarat o serie de anchete. „Ministrul Turismului a dispus verificări de urgenţă, prin reprezentanţii Direcţiei Control din cadrul Ministerului, la sediile ONG-ului aflate în Bucureşti şi Târgu-Jiu. Asociaţia nu a depus, până în prezent, la Ministerul Turismului, actele necesare obţinerii unei licenţe de turism, pentru activitatea desfăşurată, conform legislaţiei în vigoare”, a transmis Ministerul Turismului.
Mai mult, în anul 2017, inspectorii Ministerului Turismului au sancţionat această asociaţie cu suma de 30.000 de lei pentru că desfăşura activităţi specifice unei agenţii de turism fără a deţine, însă, licenţă de turism.
„Asociaţia organiza excursii sub pretextul unor tabere pentru copii. Controlul s-a desfăşurat în urma unei sesizări depuse de un părinte care a fost nemulţumit şi a considerat că minorii care au luat parte la acea tabără au fost puşi în pericol. Reprezentanţii operatorului economic au contestat sancţiunile în instanţă, iar în primă fază, deşi Ministerul Turismului a depus un dosar complet care cuprindea toate constatările, documentele şi plângerile părinţilor, instanţa a dat câştig de cauză asociaţiei. Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanţă judecătorească superioară”, a mai precizat Ministerul Turismului.
Şi Poliţia Gorj face verificări, după ce s-a sesizat din oficiu, fiind deschis un dosar penal pentru înşelăciune. Cercetările sunt efectuate de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj.
Părinţii copiilor vor acum să-i dea în judecată pe organizatorii din Gorj.
Ei spun că asociaţia a taxat fiecare participant la taberele din Statele Unite şi Japonia cu aproximativ o mie de euro, pentru cazare şi mese.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here