Anchetă triplă IPJ, SJU și Colegiul Medicilor: Încă un bebeluş mort la maternitate

655

Situaţie dificilă pentru medicii de la Maternitatea din Târgu-Jiu, asupra cărora planează noi acuzații de malpraxis, după ce un bebeluș a murit la naștere la fel cum s-a întâmplat și în urmă cu o săptămână. De această dată o gravidă de 40 de ani din Mușetești a fost adusă, luni seara, cu Ambulanța la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, soțul său sunând la 112 după ce femeia s-a plâns că îi venise sorocul. La spital însă lucrurile nu au decurs așa cum își doreau părinții, iar lucrurile au luat o întorsătură complet neașteptată. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj au deschis, marţi, anchete în cazul bebelușului mort, evenimentul aflându-se şi în atenţia Colegiului Medicilor.

“Ea a fost perfect sănătoasă până acum, nu a avut nicio problemă cu sarcina, când am adus-o aici la spital au spus că totul este în regulă și că nu avem motive de îngrijorare. Acum, de dimineață, când am sunat-o la telefon, am văzut că nu îmi răspunde. Am crezut că a născut și am venit la Târgu-Jiu ca să văd ce s-a întâmplat. Așa am aflat că i-a murit, de fapt, fetița în pântece, că mai bine o opream acasă și năștea cu mine că doar a mai născut în trecut și nu a avut nicio problemă. Medicii i-au făcut o injecție peste noapte ca s-o adoarmă, probabil, iar când a fost de dimineață, undeva pe la ora 05.00, din câte am înțeles, nu au mai avut ce să facă. Au constatat dar că fătul e mort, ceea ce nu mi se pare deloc în regulă, mai ales că acum o săptămână am văzut la televizor că au mai avut un caz din acesta”, a spus Eftemie Foanene, tatăl pruncului mort la naștere.

tata spitalBărbatul a cerut deschiderea unei anchete și a sunat la 112 pentru ca Poliția să vină la spital și să ancheteze moartea fetiței sale, lucru care s-a și întâmplat. Era al optulea copil pe care femeia îl aducea pe lume, la celelalte șapte nașteri neavând nicio problemă. Medicii de la maternitate se apără și spun că au monitorizat-o pe gravidă permanent, din 15 în 15 minute, dr. Dumitru Pătrășcoiu menționând că femeia nu a fost consultată pe parcursul sarcinii de vreun medic de specialitate. El spune că fătul avea un cordon ombilical foarte scurt, iar complicațiile care au generat decesul acestuia vor putea fi clarificate doar azi de către medicii legiști, după efectuarea necropsiei. Conducerea Spitalului Județean a deschis, de asemenea, o anchetă pentru a clarifica împrejurările în care s-a produs decesul fătului, acesta fiind deja al doilea deces înregistrat la Maternitate de la începutul anului în care părinții cer anchetă din partea Poliției.

Dosar pentru ucidere din culpă
De altfel, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Lucian Stroe, a declarat, ieri, că în acest caz a fost deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu, Gheorghe Stanciu, a anunțat și el ancheta unității medicale: “a fost demarată o anchetă la nivelul spitalului şi se vor face verificări. Gravida a ajuns la spital, luni noaptea, şi a fost totul în regulă, din ce am aflat de la domnii doctori. Era la a opta naştere şi nu a fost urmărită de niciun medic ginecolog de-a lungul sarcinii. La ora 05.00 aproximativ medicii au văzut că fătul nu mai are bătăi ale inimii. I s-au mai administrat gravidei medicamente pentru dilataţie şi a expulzat fătul mort după. Era o fetiţă de peste 4 kilograme. Se va face anchetă şi de către Colegiul Medicilor”.
Acesta este al doilea caz de bebeluș mort la Maternitatea Târgu-Jiu în doar câteva zile, medicul Tetileanu având și el un dosar penal similar.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here