Ample manifestări la Târgu-Jiu! Iohannis, prezent pe 28 octombrie, la Centenarul Primului Război Mondial

293

Preşedintele României, Klaus Iohannis va fi prezent în data de 28 octombrie la Târgu-Jiu alături de mai mulţi oficiali din cabinetul premierului Dacian Cioloş, urmând a participa la ceremonia dedicată comemorării eroilor de pe Jiu, din octombrie 1916.

Alături de acest eveniment, în cursul săptămânii viitoare, la Târgu-Jiu, autorităţile pregătesc mai multe manifestări ce fac parte din programul comemorativ dedicat primului război mondial dar şi împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. “În săptămâna care urmează, la Târgu-Jiu aniversăm o serie întreagă de evenimente dedicate atât sărbătorii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi; iată că acum încheiem seria de manifestări dedicate acestui eveniment, dar, foarte important; Târgu-Jiul apare pe calendarul Departamentului Centenar al Guvernului României pentru că aici vom aniversa 100 de ani de la celebrele Lupte de la Podul Jiului, din primul război mondial. În acest moment, putem spune că la Târgu-Jiu, avem extrasul dintr-un decret regal prin care oraşul Târgu-Jiu şi populaţia sa a fost decorată de Regele Carol al II-lea cu virtutea militară de război clasa I pentru eroismul de care a dat dovadă populaţia, întârziind trupele germane în înaintarea lor către capitala ţării în acel moment. Vor fi o serie întreagă de manifestări culturale, adunări publice, expoziţii în săptămâna care urmează. Cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean sper să reuşim să ajungem cât mai aproape de generaţia tânără din judeţul Gorj care să înţeleagă importanţa actului de eroism de care a dat dovadă populaţia oraşului în care trăim”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
bscap0002În programul dedicat împlinirii a 100 de ani de la Luptele de la Podul Jiului, autorităţile locale au inclus lansări de carte, expoziţii, un recital inspirat din piesa “Coloana Fără Sfârşit” a lui Mircea Eliade, precum şi un altul al violoncelistului Mircea Suchici, dar şi celebra procesiune de pe Calea Eroilor. De asemenea, pe 28 octombrie, de la orele prânzului, în Parcul Coloanei Fără Sfârşit se va organiza Adunarea Publică, la care va participa şi şeful statului. “Aceste manifestări vor culmina în ziua de 28 octombrie, cu o adunare publică în Parcul Coloanei fără Sfârşit, monumentul ridicat în cinstea eroilor neamului căzuţi în primul război mondial, unde vom avea alături de noi, la invitaţia autorităţilor locale, pe preşedintele României, Klaus Iohannis, membri ai cabinetului Dacian Cioloş şi posibil, chiar premierul României să fie alături de noi”, a precizat viceprimarul Tudor.
Manifestările se vor încheia sâmbătă, 29 octombrie, la Podul Jiului, cu o reconstituire istorico-militară dedicată împlinirii a 100 de ani de la Luptele de la Podul Jiului.
Izabella Molnar

afis a2.cdr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here