Amfiteatru în aer liber, pe Cheile Sohodolului

538

IMG_2751În scopul protejării naturii, dar şi pentru crearea unor condiţii optime petrecerii timpului liber în natură, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Gorj au prezentat o serie de proiecte ce vor fi realizate în viitorul apropiat. În acest sens, pe Valea Sohodolului va fi construit un amfiteatru în aer liber, dar vor fi stabilite şi condiţii pe care trebuie să le respecte turiştii.

În cadrul unui seminar, desfăşurat săptămâna trecută, privind „Dezvoltarea Durabilă”, Elisabeta Juveloiu, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a vorbit despre „Biodiversitate” dar şi despre proiectele din acest domeniu, realizate la nivelul judeţului nostru. Astfel, în beneficiul turiştilor şi iubitorilor de picnicuri şi ieşiri la iarbă verde, directoarea APM Gorj a explicat ce surprize li se rezervă. „Vom construi 20 de campări, primele campări pe care le va avea judeţul Gorj, şi nu în ultimul rând pe valea Sohodolului care este un model de biodiversitate, în zona Nărilor, care este o zonă foarte cunoscută şi care are o valoare extraordinară prin cele două fenomene carstice: Nările şi Inelul, acolo ne-am propus construirea unui amfiteatru în aer liber”, a explicat Elisabeta speoJuveloiu, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. Totuşi, turiştilor li se impun anumite restricţii, în ideea de a menţine un mediu curat şi sănătos. „Vor exista interdicţii severe de campare, de aprindere a focului, de utilizare a muzicii, aşa cum se întâmplă în prezent, şi, mai devreme spuneam, crearea acelui amfiteatru în aer liber; este vorba de o scenă din piatră şi lemn în care vom dezvolta numeroase acţiuni de educaţie ecologică, care vor fi dotate cu lunete în care copiii, tânăra generaţie, va fi învăţată şi va fi informată şi conştientizată să protejeze mediul înconjurător şi să aibă grijă, aşa cum spune şi conceptul de dezvoltare durabilă, să uităm de acel egoism al generaţiei actuale”, a adăugat Elisabeta Juveloiu.

Centre de informare pentru turişti

Un alt proiect, extrem de important şi util, pentru turişti este înfiinţarea de centre de informare, dar şi realizarea unui hotel de 4 stele, mobil, compus din rulote. „Ne-am propus ca fiecare vale din Nordul Gorjului de Vest să aibă un centru de informare, astfel tot turistul care intră va fi monitorizat, atât ca persoană fizică cât şi ca maşină, la intrare va fi informat cu privire la speciile din zonă şi la regulile pe care urmează să le respecte în zonele respective iar la fiecare punct de informare va fi angajat un ranger, persoana de specialitate care să desfăşoare astfel de activităţi. De asemenea ne-am propus realizarea a 6 rulote de lemn care vor funcţiona ca un hotel de 4 stele care poate să fie utilizat în zonele respective”, a argumentat Elisabeta Juveloiu, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.

Festivalul Castanului, la Peştişani

Gorjenilor li se pregăteşte un festival de excepţie, pentru care s-au stabilit deja cele mai importante măsuri privind organizarea sa. „O altă acţiune deosebit de importantă pentru noi este realizarea Festivalului Castanului în comuna Peştişani, în parteneriat cu Primăria, am primit deja şi ni s-a pus la dispoziţie un teren pe care se vor construi 20 de căsuţe din lemn şi piatră şi de asemenea o scenă foarte mare. Festivalul Castanului se va desfăşura în fiecare an în primul week-end al lunii octombrie pentru că atunci castana ajunge la maturitate şi poate fi utilizată ca un brand al festivalului”, confirmă Elisabeta Juveloiu, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.

Aşadar, turiştilor şi tuturor gorjenilor li s-au pregătit surprize care, cu siguranţă, îi vor determina să petreacă tot mai mult timp în mijlocul naturii, unde, însă, vor fi nevoiţi să şi preţuiască mediul înconjurător, nu doar să se bucure de frumuseţile lui.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.