Amenzi record de peste 280.000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă pentru angajatorii gorjeni

921

Și săptămâna trecută, inspectorii de muncă gorjeni au luat cu asalt stațiunea montană Rânca în vederea efectuării de controale tematice. Și de această dată, echipele de control au găsit nereguli, respectiv două cazuri de muncă la negru. Iar seria sancțiunilor contravenționale aplicate nu se oprește aici…

În perioada 8-12 februarie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au încheiat un număr total de 62 procese verbale de control, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Urmare a neconformităților constatate, cu ocazia controalelor, au fost dispuse 144 de măsuri de remediere. Cu ocazia definitivării controalelor au fost aplicate 50 de sancțiuni contravenționale, dintre care 45 de amenzi și 5 avertismente, în valoare cumulată de 282.500 de lei.
,,În această perioadă, inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au aplicat două amenzi angajatorilor care utilizau muncă nedeclarată, în valoare de 30.000 de lei, pentru două cazuri de muncă nedeclarată depistate în zona Rânca.
Urmare a controalelor inițiate în data de 6 februarie 2021 la doi angajatori care desfășoară activitate în domeniul tăierii și rindeluirii lemnului (gatere), au fost aplicate de către inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor relațiilor de muncă și sănătății și securității în muncă, 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 138.000 de lei, dintre acestea, 9 sancțiuni în valoare de 90.000 de lei, au fost aplicate persoanelor care au fost identificate la lucru în beneficiul unuia dintre cei doi angajatori supuși controlului, pentru împiedicarea controlului, respectiv pentru refuzul celor nouă salariați de a completa fișele de identificare”, a declarat Anca Frățilescu, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
,,În cadrul acțiunilor de control curente, angajatorii au fost atenționați cu privire la prevederile Legii 55/15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și referitor la necesitatea implementării măsurilor prevăzute la articolul 1, alineatul (1), literele l) și m) din Ordinul Comun al ministrului Muncii și Protecției Sociale și al ministrului Sănătății 3.577/831/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii la locul de muncă în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada stării de alertă”, a precizat George Romanescu, inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here