Amenzi pentru WC-ul din fundul curții. Mii de gorjeni, vizați. Primar: E greu!

3992

Gorjenii, care au acces la canalizare, sunt obligați să se racordeze la rețeaua publică, astfel riscă amenzi până la 4.000 de lei. Primarii sunt obligați să identifice gospodăriile nebranșate, urmând ca reprezentanții Gărzii de Mediu să demareze controale și să aplice amenzi. Dar lucrurile nu sunt atât de simple precum par în satele Gorjului. Costurile mari de branșare îi sperie pe localnici, spun primarii. „Oamenii vor, dar gratuit”, ne-a spus primarul orașului Tismana. Într-un alt colț al județului e și mai rău. De 11 ani, de când a început lucrarea, canalizarea nu a putut fi dată în funcțiune. „Vom demara controale la toate primăriile din județ”, a anunțat Gheorghe Sanda, directorul Gărzii de Mediu Gorj.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a trimis în teritoriu o adresă prin care le-a cerut primarilor să ia măsuri urgente pentru ca toți locuitorii să se racordeze în cel mai scurt timp la rețelele publice de canalizare. Lista va ajunge la Garda de Mediu, care va putea aplica amenzi. Mai mult, nici fosele septice vidanjabile nu mai sunt acceptate. Singura excepție este aceea în care persoana în cauză își face o stație de epurare.

„Când aud de costuri, nu mai vor”
Totuși, în secolul XXI, WC-ul din fundul curții rămâne emblema satului românesc, mai ales că în multe localități nu există rețele de canalizare. În orașul Tismana, de pildă, doar jumătate dintre gospodăriile care au acces la rețeaua de canalizare s-au și branșat. Primarul Marian Slivilescu susține că oamenii și-ar dori să beneficieze de aceste servicii, dar fără să plătească vreun leu. Asta pentru că branşarea la canalizare trebuie făcută pe cheltuiala fiecărui solicitant, iar costurile nu sunt de neglijat. „Am primit o adresă de la Ministerul Dezvoltării, să trimitem o situație, la Garda de Mediu, să-i înștiințăm câte gospodării sunt înșirate de-a lungul rețelei de canalizare și câte sunt racordate. Îngrijorarea este că s-au făcut sute de kilometri de canalizare în România, dar rețeaua nu e folosită”, spune primarul Slivilescu.
În Tismana, rețeaua de canalizare se întinde de la intrarea în oraș până la ocolul silvic. „Noi avem 114 gospodării racordate și 108 nebranșate. Când aud oamenii de costuri, nu mai vor. Costurile sunt cel puțin duble față de prețul apei. Vă dați seama că sunt canalizări la care se folosesc pompe, se consumă energie electrică… Oamenii spun că vor canalizări, dar totul este până când investiția ajunge la poartă. Când aud că îi costă 2,2 lei metrul cub la canalizare, gata, s-a terminat! Oamenii vor, dar gratuit. Ei nu concep să plătească canalizarea. Consideră că e suficient că achită apa. E greu, foarte greu”, ne-a declarat primarul Slivilescu, care dorește să extindă rețeaua de canalizare cu încă 22 de kilometri. „Vrem să ne ducem și în satele Ungureni, Ciocârlii, Pocruia”, susține edilul din Tismana.

Canalizare neterminată de 11 ani
În comuna Mușetești, de pildă, rețeaua de canalizare zace nefolosită de 11 ani. Investiția a început în 2007 și nici acum nu e finalizată, se plânge primarul Cosmin Băban. „La mine lucrarea e neterminată de 11 ani. Firma a intrat în faliment și acum trebuie să scot restul de lucrare la licitație. În 2017 și 2018 de-abia am făcut cele două stații de epurare care stăteau de ani de zile în fața primăriei. Nu pot să-i racordez pe oameni, că nu s-a terminat lucrarea. Vreau să termin investiția în acest an”, a declarat primarul Băban. Satele Grui, Mușetești-centru, Pădureni și Bârcaciu ar urma să beneficieze de această importantă investiție.

Avertisment, apoi amenzi!
Șeful Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, anunță că vor urma controale în județ. „Centralizăm în continuare datele din teritoriu, după care vom începe verificări la toate unitățile administrativ-teritoriale din județ. De săptămâna viitoare demarăm o tematică de control completă la primării, iar un capitol distinct îl reprezintă legea potrivit căreia utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural”.
Garda de Mediu poate aplica amenzi celor care, în termen de trei luni de la un prim avertisment, nu vor rezolva problema. Amenda este între 2.000 și 4.000 de lei. „Noi am pus și afișe, le comunicăm mereu să se racordeze la canalizare”, mai spune primarul Slivilescu.
România este foarte aproape de declanșarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat unei directive europene care prevede că toți locuitorii din așezările mai mari de 2.000 de locuitori trebuie să aibă gospodăriile branșate la canalizare. Prin declanșarea infringementului, țara noastră ar putea fi obligată la penalități zilnice de sute de mii de euro și riscă să returneze fondurile europene primite pentru construirea sistemelor de canalizare.
IRINA IRINOIU

2 COMENTARII

  1. Ok! Platesc bransarea! Dar asta inseamna ca Primaria trebuie sa aduca reteaua pana la limita proprietatii mele, sau cel putim la o distanta rezonabila!
    Daca sunt obligat sa platesc forajul pe sub asfalt si alte lucrari pe domeniul public, pentru a ajunge la o canalizare facuta prost si fara logica, si toate astea ma costa mai mult de 7000 lei, imi vad de treaba mea!
    Astept Garda de mediu sa-mi verifice fosa septica și sa-mi dea amenda!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here