Amenzi de zeci de mii de lei pentru angajatorii din judeţ

321

Echipele Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat în ultima săptămână 12 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.

A fost depistat un angajator care presta activitate în sectorul construcţiilor, în municipiul Târgu-Jiu, cu un bărbat fără forme legale de angajare. În consecinţă, angajatorul a fost sancţionat de inspectorii ITM Gorj cu suma de 10.000 de lei.
„Au fost aplicate în total 9 sancţiuni contravenţionale la 7 angajatori, în valoare de 26.000 de lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003 republicată cu modificările şi completările ulterioare si H.G. nr. 500/2011, actualizată cu modificările şi completările ulterioare. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor; neîndeplinirea măsurilor stabilite de inspectorii de muncă; neînmânarea unui exemplar din contractul individual de muncă salariaţilor”, se arată în comunicatul emis de conducerea ITM Gorj.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au derulat săptămâna trecută un număr de 33 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Au fost depistate 16 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 13.000 de lei. Controalele efectuate au urmărit, în principal, măsurile care trebuie întreprinse de către angajatori în perioadele în care se manifestă temperaturi extreme. Principalele negeruli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente, instruire necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here