Amenzi de trei ori mai mari pentru persoanele care nu se legitimează în faţa poliţiștilor, din ianuarie

949

În luna ianuarie va intra în vigoare legea pentru sporirea atribuţiilor poliţiştilor. Actul normativ prevede, printre altele, amendarea cu până la 1.500 de lei a persoanelor care refuză să furnizeze oamenilor legii informații de identificare. Fapta se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.500 de lei. Până acum, sancţiunea era de maxim 500 de lei.,,La data de 28 octombrie, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei numai în situația în care: aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta; aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate; descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii; aceasta desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice; aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat; cu ocazia unor controale sau razii; există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia. Polițistul este obligat să aducă la cunoștință persoanei, verbal, motivul legitimării”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj.
Stabilirea identității unei persoane se face pe baza actelor de identitate. Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii.
,,Polițistul este îndreptățit să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate și, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de aceasta, numai în scopul: ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deținere, căutate potrivit legii sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară, atunci când există motive verosimile pentru a bănui că persoana are asupra sa ori sub controlul său astfel de bunuri; identificării și ridicării unor arme, obiecte sau substanțe, ce pot fi folosite împotriva polițistului, a altor persoane sau pentru autovătămare, atunci când persoana face obiectul măsurii conducerii la sediul poliției ori al unui mandat de aducere, ordonanțe de reținere, mandat de arestare sau de executare a pedepselor; identificării unor documente sau înscrisuri care pot servi la stabilirea identității unei persoane aflate în stare de inconștiență; identificării și ridicării unor arme, obiecte sau substanțe periculoase, atunci când persoana încearcă să pătrundă sau se află în locuri în care este interzis accesul cu acestea”, se mai precizează în comunicatul IPJ Gorj.
L.F.

1 COMENTARIU

  1. Bine ca le-ați dat voie sa își bată joc de cetățeni țării…! Cum este posibil asa ceva sa te percheziționeze pt orice legitimare in trafic…! Niște nemernici de securiști ai țării au aprobat asa ceva…! Ce sa mai zic de președinte…??? Mai fac parte si din partidul care este la putere…! Rușine îmi este ca l-am votat…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here