În urma controalelor efectuate în perioada 6 – 12 iulie, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au sancționat mai multe restaurante și baruri din Târgu-Jiu și Bumbești-Jiu. În total, au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale, în valoare de 43.600 de lei.
Potrivit unui comunicat al DSVSA Gorj, un snack-bar și două restaurante au fost amendate pentru manipularea neigienică a produselor alimentare, fără utilizarea echipamentului de protecție sanitară, depozitarea nesectorizată în aparatura frigorifică a produselor alimentare de origine animală și identificarea unor materii prime etichetate incomplet (carne porc și pasăre). Alte trei amenzi a câte 10.000 de lei au fost aplicate la două restaurante și o pizzerie, pentru următoarele constatări: păstrarea ouălor la o temperatură mai mare decât cea recomandată, depozitarea nesectorizată a produselor alimentare refrigerate (carne porc, carne pasăre, pește), cât și a materiilor prime și produselor preparate, lipsa echipamentului de protecție sanitară, chiuveta pentru spălarea mâinilor este nefuncțională și materii prime supuse operațiunilor de feliere și porționare, fără elemente de identificare a provenienței. Cu o amendă de 10.000 de lei s-a mai ales și patronul unui bar, unde a fost găsită o stare de igienă necorespunzătoare: tavanul prezenta urme de mucegai ca urmare a infiltrării apei, materialele și substanțele de curățenie nu erau depozitate într-un spațiu special destinate, congelatorul în care sunt depozitate fructe congelate era neigienizat și nu este dotat cu termometru și nu existau evidențe care să ateste dezinfectarea spațiilor și a veselei utilizate.
Peste 100 de controale
În perioada de referință, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat peste 100 de controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din: Arcani, Baia de Fier, Bălești, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Jiu, Cătunele, Drăguțești, Godinești, Motru, Novaci, Padeș, Polovragi, Rovinari, Runcu, Stejari, Stoina, Târgu-Cărbunești și Târgu-Jiu, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au constat în: verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A., pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror altor aspecte de igienă și siguranță alimentară, verificarea în vederea înregistrării/autorizării a 18 unităţi supuse controlului, respectiv două stupine (Baia de Fier, Polovragi), o brutărie (Bâlteni), 10 magazine alimentare (Bengești-Ciocadia, Drăguțești, Godinești, Târgu-Jiu), 2 restaurante (Târgu-Jiu), două pensiuni agro-turistice (Baia de Fier, Novaci), un bar (Târgu-Jiu), precum şi a 14 mijloace transport pentru produse alimentare (Bengești-Ciocadia, Drăguțești, Godinești, Târgu.-Jiu), prelevarea a 8 probe din produse alimentare (lapte de vacă, vin spumant, fursecuri șprițate, roșii, nectar de fructe), pentru determinarea unor parametri microbiologici (NTG, NCS) și a unor contaminanți: micotoxine (ochratoxină A, deoxinivalenol, zearalenonă), metale grele (cadmiu, plumb), emiterea și distribuirea către proprietari a unui număr de 204 paşapoarte pentru bovine, în urma solicitărilor acestora și eliberarea unui număr de 18 extrase din registrul exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari.
C.P.
Altceva nu face..DSV,decât să de.a amenzi!?