Amenzi de peste 43.000 de lei pentru mai multe restaurante și baruri din Gorj

950

În urma controalelor efectuate în perioada 6 – 12 iulie, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au sancționat mai multe restaurante și baruri din Târgu-Jiu și Bumbești-Jiu. În total, au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale, în valoare de 43.600 de lei.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Gorj, un snack-bar și două restaurante au fost amendate pentru manipularea neigienică a produselor alimentare, fără utilizarea echipamentului de protecție sanitară, depozitarea nesectorizată în aparatura frigorifică a produselor alimentare de origine animală și identificarea unor materii prime etichetate incomplet (carne porc și pasăre). Alte trei amenzi a câte 10.000 de lei au fost aplicate la două restaurante și o pizzerie, pentru următoarele constatări: păstrarea ouălor la o temperatură mai mare decât cea recomandată, depozitarea nesectorizată a produselor alimentare refrigerate (carne porc, carne pasăre, pește), cât și a materiilor prime și produselor preparate, lipsa echipamentului de protecție sanitară, chiuveta pentru spălarea mâinilor este nefuncțională și materii prime supuse operațiunilor de feliere și porționare, fără elemente de identificare a provenienței. Cu o amendă de 10.000 de lei s-a mai ales și patronul unui bar, unde a fost găsită o stare de igienă necorespunzătoare: tavanul prezenta urme de mucegai ca urmare a infiltrării apei, materialele și substanțele de curățenie nu erau depozitate într-un spațiu special destinate, congelatorul în care sunt depozitate fructe congelate era neigienizat și nu este dotat cu termometru și nu existau evidențe care să ateste dezinfectarea spațiilor și a veselei utilizate.

Peste 100 de controale
În perioada de referință, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat peste 100 de controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din: Arcani, Baia de Fier, Bălești, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Jiu, Cătunele, Drăguțești, Godinești, Motru, Novaci, Padeș, Polovragi, Rovinari, Runcu, Stejari, Stoina, Târgu-Cărbunești și Târgu-Jiu, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au constat în: verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A., pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror altor aspecte de igienă și siguranță alimentară, verificarea în vederea înregistrării/autorizării a 18 unităţi supuse controlului, respectiv două stupine (Baia de Fier, Polovragi), o brutărie (Bâlteni), 10 magazine alimentare (Bengești-Ciocadia, Drăguțești, Godinești, Târgu-Jiu), 2 restaurante (Târgu-Jiu), două pensiuni agro-turistice (Baia de Fier, Novaci), un bar (Târgu-Jiu), precum şi a 14 mijloace transport pentru produse alimentare (Bengești-Ciocadia, Drăguțești, Godinești, Târgu.-Jiu), prelevarea a 8 probe din produse alimentare (lapte de vacă, vin spumant, fursecuri șprițate, roșii, nectar de fructe), pentru determinarea unor parametri microbiologici (NTG, NCS) și a unor contaminanți: micotoxine (ochratoxină A, deoxinivalenol, zearalenonă), metale grele (cadmiu, plumb), emiterea și distribuirea către proprietari a unui număr de 204 paşapoarte pentru bovine, în urma solicitărilor acestora și eliberarea unui număr de 18 extrase din registrul exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari.
C.P.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here