În numai o săptămână, mai multe unități de alimentație din județ care comercializau în principal produse din carne s-au ales cu sancțiuni contravenționale în cuantum de 54.800 de lei, pentru deficiențele constatate în urma controalelor efectuate de inspectorii sanitar-veterinari.
În cursul ultimei săptămâni, echipele de inspectori ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localitățile: Alimpeşti, Arcani, Baia de Fier, Băleşti, Bâlteni, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Jiu, Bumbești-Piţic, Fărcăşeşti, Motru, Novaci, Padeş, Polovragi, Prigoria, Rovinari, Runcu, Scoarţa, Târgu-Jiu, Turcineşti, Urdari, pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor. Controalele efectuate au avut ca obiective principale: verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare 2018 și a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare şi zoonozelor – 122 de inspecții; verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc şi alte produse alimentare de origine animală destinate consumului uman, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, precum și prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), în perioada sărbătorilor de iarnă; controale comune cu echipe ale I.P.J. Gorj în trafic, asupra mijloacelor auto de transport a porcinelor vii și produselor alimentare din carne de porc, privind verificarea restricțiilor impuse în contextul evoluţiei pestei porcine africane; verificarea restricțiilor impuse circulației animalelor. ”În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 54.800 de lei la unităţi situate în Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Fărcăşeşti, Polovragi, Rovinari, Scoarţa, Târgu-Jiu, Turcineşti, Urdari, respectiv: 10.000 de lei la o carmangerie, pentru neîntreţinerea spaţiilor şi echipamentelor (pavimentul este murdar – cantități mari de grăsime, plafonul prezintă depuneri de condens şi zone cu mucegai; ambalajele pentru transportul produselor din carne sunt neigienizate, aparatura frigorifică prezintă pete de rugină, unele utilaje şi ustensile de lucru sunt neigienizate; 10.000 de lei la un magazin alimentar, pentru comercializarea produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; 10.000 de lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU) în camera frigorifică, alături de produse destinate comercializării; nu există spațiu de depozitare pentru SNCU, expunerea spre comercializare a pieselor tranşate din carne proaspătă de porc (ceafă, spată, pulpă porc, ficat porc), a căror etichetă nu conţine toate informaţiile necesare informării complete a consumatorilor; o sancțiune de 10.000 de lei la un magazin alimentar, pentru expunerea spre comercializare a cărnii şi produselor din carne fără elemente de identificare, aplicarea sechestrului sanitar-veterinar asupra cantității de 73,4 kilograme de carne şi organe de porc, carne de vită; 10.000 de lei la un magazin alimentar, pentru nedelimitarea unui spațiu special destinat depozitării produselor neconforme; comercializarea peștelui (macrou, sprot) şi produselor din carne (cârnați şi kaizer) fără etichete; 1.200 de lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (peşte lângă pulpe de pui şi aripi de curcan); manipularea produselor alimentare fără echipament de protecție sanitară; două sancțiuni a câte 1.200 de lei la două magazine alimentare, pentru faptul că toate produsele alimentare erau depozitate necorespunzător, fără respectarea cerinţelor legale de igienă; o amendă de 1.200 de lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (peşte, carne tocată, pastă mici, înghețată), neefectuarea operațiunilor DDD periodice”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar