Amendat după ce și-a scos câinele la plimbare fără botniță și lesă

1035

Un bărbat din municipiul Târgu-Jiu a fost sancționat cu o amendă în valoare de 100 de lei de jandarmi, după ce și-a scos câinele, rasa ,,ciobănesc mioritic”, la plimbare fără botniță și lesă. Cel care i-a anunțat a fost un cetățean din Prejaba, care aflându-se pe stradă a declarat că s-a întâlnit cu un câine periculos liber şi fără botniţă. ,,În urma primirii a peste 30 de apeluri SNUAU 112 prin care cetăţeni din diferite localităţi ale judeţului Gorj ne solicită să intervenim în diferite situaţii atunci când se confruntă cu diferite situaţii de câini periculoşi sau care devin agresivi pe domeniul public, lăsaţi liberi fără supraveghere pe stradă, jandarmii gorjeni vă recomandă pentru protecţia dumneavoastră următoarele:
* solicitaţi autorităţilor să intervină în sprijinul dumneavoastră
* ocoliţi câinii grupaţi în haită pentru că atunci ei devin agresivi
* evitaţi câinii periculoşi pentru că pot avea un comportanent imprevizibil
* rămâneţi calmi, aveţi stăpânire de sine, adăpostiţi-vă după diferite obiecte din apropiere (bănci, pomi, gard, stâlpi, etc.)
* observaţi şi fiţi atenţi la comportamentul câinelui pentru că anticipat atacului acesta mârâie, îşi înfoaie părul, îşi ţine coada în sus
* dacă vă simţiţi în pericol folosiţi bunurile pe care le aveţi la îndemână pentru a le interpune între dumneavoastră şi animal (umbrelă, geantă, băţ, etc)
* încercaţi să transmiteţi comenzi vocale pe un ton blând pot avea efect la câinii care le cunosc”, se arată într-un comunicat de presă transmis de IJJ Gorj.
Proprietarii şi deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi au obligații prevăzute în O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, iar accesul câinilor pe drumurile publice și a căilor de acces către acestea, este permis dacă aceştia poartă botniţa şi sunt ţinuţi în lesă.
Nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 100 și 3000 de lei.
A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here